Bağışıklık sistemimiz vücudumuzu dış etkilerden, yabancı olan tüm organizmalardan korumaya programlanmıştır. Bağışıklık sistemi, Hastalıklara karşı koruma sağlayacak bir mekanizmadır ve de "yaratanın" akıl şuura vermiş olduğu yaşam kitidir ve de akıl şuur olmayan yaşama biyolojik yaşama doğa örtüsüne zarar vermeden vede kimseye gerek kalmadan sağlıklı yaşam sağlar. Ancak kendi kendine bu güce sahip olan sistemimiz çeşitli dış etkiler nedeniyle zayıflamaktadır. Bunu önlemek adına bağışıklık dediğimiz sistemi kuvvetlendirmemiz ve kanda ki savaşan antikorlar yükseltmek gerekmektedir.
SAKLI ŞİFA PRATİK BİLGİLER BİTKİSEL
Yazılımın başından beri şifalı bitkileri daha iyi tanımanız, içindeki maddeleri, hangi hastalıklara iyi geleceği, nasıl kullanılacağı gibi konularda bilgiler verdik. Bu bölümde ise yaklaşık otuz beş yıllık tecrübelerim sonucu kazandığım deneyimleri, bizzat uygulayarak ve çevremdeki hastalara tavsiye ederek kullanmalarını sağladığım ve şifalarını gördüğüm, gözlediğim reçeteleri sizlere sunacağım.
Burada okuduklarınızın da yardımıyla elimizde olmadan meydana gelen kaza, vücuttaki ağrı sızılara karşı, evinizde en pratik şekilde, doktora ve Hasta haneye yetişene kadar yapıla bilinecek basit müdahaleleri yapabileceksiniz.
Benim burada vereceğim reçeteler. Günlük hayatımızda sık rastladığınız sağlık sorunlarına pratik çözümler getiren uygulamalardır. Bizzat denemiş ve sonuç alınmıştır. Bu açıdan gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Bu bilgilerin ışığında sizlere pek çoğunu başka kaynaklarda bulamayacağınız reçeteleri sunacağım. Burada şifalı bitkilerle evde yapılan, tedaviye karşılık veren bazı yaygın hastalıkların bir listesini göreceksiniz. Daha ciddi sorunları kendi kendinize tedavi etmeye kalkmayın. Pek çok şikâyetin de çoğu kez yanlış diyet, stres ve diğer dış etkenler yüzünden oluştuğunu akıldan çıkarmayın.
Şifasından faydalanılacak bitkiler burada yalnızca adlarıyla verilmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için doktorlara ve bitki uzmanlarına başvurmalısınız.
Şifalı bitkilerin bazıları yüksek oranda zehir içerdiği için kullanırken bitki türünden tamimiyle emin olmalısınız. Tam dozajı uygulamadan önce, herhangi bir ilacı küçük miktarda almak her zaman tavsiye edilir. Eğer ters bir reaksiyon olur ya da şikâyetiniz kötüleşir veya devam ederse, uzmanından profesyonel yardım isteyin.
AŞIRI TERLEME
Böbrekler rahatsız olup, idrarı atamazsa vücut hiç yok yere terler durur. Bunun için böbreği çalıştırıcı kürler uygulanır. Böbrek yetmezliği ve böbrek kumlarında tavsiye ettiğimiz kürler uygula-Göreceksiniz terlemeniz geçecek.
Adaçayı kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 kere çay-su bardağı ile içilir.
Mersin yaprağı yukarıdaki tarif üzere içilir.
ATEŞ DÜŞÜRME:
Ateş bir hastalığın belirtisidir. Genellikle soğuk algınlığı, grip, farenjit enfeksiyonlu iltihaplı virüslerin etkisiyle ortaya çıkar. Üşüme, baş ağrısı, titreme, kabızlık, sayıklama gibi belirtileri vardır. Önce doktora danışmalı, onun tavsiye ettiği çözüme ilave olarak şifalı bitkilerden faydalanılmalıdır.
Vücudunuzu tanıyın, dengesiz beslenmeyin organik gıdalar alın; yapay, paket gıdalardan uzak durun.
Vücuda, sirkeyle pansuman yapılır. 2 yemek kaşığı sirke 1 bardak soğuk suya katılıp içilir. Sirkeye batırılmış bezler bilek ve ayak altlarına konur.
Kınaya sirke katılarak macun yapılır ve ayak tabanına sürülürse vücut ısısı düşer.
Sirke, vişne, limon, ekşi erik, kızılcık, ekşimsi ürünler yedirildiğinde ateşi düşürür.
Yoğurtlu sarımsak ayakaltına bağlanırsa ateşi çeker.
Kızılcık ağacı kabuğu demlenerek içilir.
Vücut gülsuyu veya sirkeyle serinletilir.
Akasya çiçeği yaprakları ve dalları kaynatılır baş bunu suyla yıkanır.
Arpa ve papatya kaynatılır 1 bardak içilir.
Aspirin ve kolonya karıştırılıp vücut ovulur.
AYAK ŞİŞİ, BURKULMA
Böyle hallerde soğan doğranır, biraz tuz ve zeytinyağı katılıp şiş olan yere bağlanır. Kırık çıkık var mı diye filim çektirmeyi ihmal etmeyiniz.
Bedende oluşan küçük şişme ya da berelenmelere (bir kimyacıdan alacağınız) damıtık acı fındık suyunu mümkün olduğu kadar gecikmeden pamuğa dökerek uygulayın. Bu işlem şişmeleri durduracaktır.
Karakafes otu yağı ya da aynı otun merhemi çizilme, berelenme ve burkulmalara iyi gelir. Karakafes otu yapraklan bu tür yaralanmaların verdiği acıyı azaltır ve iyileşmeyi hızlandırır. Ancak, bu şifalı bitki derin olan yaralarda kullanılmalıdır. Çünkü karakafes otu iyi bir doku iyileştiricisi olduğundan üst deriyi iyileştirir ve yara daha derine işleyebilir.
Bin bir delik otu ile öküzgözü bileşimiyle yapılan merhem, berelenme ve burkulmalara özellikle deride acı ve yangı varsa çok iyi gelir. Aynısefa çiçeği taçyaprakları, kasıkotu ya da mürver çiçeği yaprakları bere, burkulma ve küçük yaralar için rahatlatıcı olur.
ALBUMİNÜRİ HASTALIĞI:
Böbrek bozukluğunda idrarda albümin görünmesine “albümini” denir.
Demir hindi bol içilir (tarçınlı.)
Kuru soğan, sarımsak bol yenir (başka hastalık yoksa.)
Koyun ağacı, ökse otu, civanperçemi, avokado çay gibi demlenerek içilir.
2 tatlı kaşığı susam ile 1 kahve kaşığı sarısabır karıştırılır, iyice dövülür. Bu karışımdan 1 kahve kaşığı alınır ve her sabah aç karına, bir bardak su ile içilir. Bu işlem, şikâyetler geçene kadar tekrar edilir.
Orta büyüklükte bir lahana haşlanır, suyu süzülür, yemeklerden önce birer su bardağı içilir.
2 avuç katırtırnağı sapı ve çiçekleri 10 bardak suya konur, üzerine bir baş soğan rendelenir. 15 dakika kaynatıldıktan sonra küçük bir leğene süzülür. Bu su ile sabah akşam el ayak banyosu yapılır.
4 bardak suya, 1 avuç dereotu konur. 15 dakika kaynatılır. Sonra da ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Her gün, 1 su bardağı içilir.
AKINTI
Kadınlık hormonlarının etkisi ile rahim ağzındaki sıvının bir mantar, en fek veya enfeksiyona bağlı olarak dışarıya akmasıdır. Genellikle ağrılı, kaşıntılıya sebep olur, kötü bir kokusu vardır.
Meşe palamudu, günlük, kuru üzüm, kantaron, mastaki toz haline getirilerek macun yapılır ve sabah öğle akşam yenir.
Bitkisel tedavi ile iltihaplanma ve mikropların üremesini engellenir.
Doğal yoğurt yenir, yoğurdun doğrudan vajinaya uygulanması da iyi gelebilir.
Civan perçemi, aslan pençesi, sinirli otu, altın otu, ısırgan tohumumu toz haline getirilerek karıştırılır. Karışım sabah ve akşam günde iki defa bir su bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı atıldıktan sonra 5 dakika bekletilir daha sonra süzülerek içilir. Tedaviye en az 20 gün devam edilir.
1 orta boy beyaz soğan 4’e bölünür. Önceden kaynatılmış olan 2 su bardağı suya konulur ve 5 dakika kaynatıldıktan sonra suyu öğle ve akşam yemeklerinden önce 1’er bardak içilir. Kürün uygulandığı 2 ve 3. günden itibaren akıntıların fazlalaştığı çözüldüğü görülecektir.
Bu soğan suyu kürü 15 günden fazla uygulanmamalıdır.
İki avuç ince kıyılmış olan meşe kabukları 3 litre suyun içerisine atılır, üzeri kapatılıp, 3 saat bekletilir. Bu işlemden sonra su ısıtılır ve banyo suyuna süzerek ilave edilir. Bu su ile her gün 15-20 dakika banyo yapılır. Ya da küvetin içine normal su ile karıştırılır, meşe banyosu yapılır.
Ardıç da vajinal akıntılara iyi gelmektedir. 2 bardak suyun içerisine bir avuç ardıç kattıktan sonra kaynatılır. Buhar çıkmaya başladıktan sonra bu buhar ile vajinal alan bölgesine teması sağlanır. Buharlar üzerine gelmeli.
Bir litre suyun içerisine bir avuç böğürtlen koyduktan sonra kaynatılıp süzülür. Her öğünden önce bir fincan içilir.
Kurutulmuş ve ufalanmış civan perçemi otu, kaynar suyun içine bırakıldıktan sonra on dakika bekletilir. Süzülerek elde edilen sıvıya, şurup kıvamına gelinceye kadar bal ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan bu şurup hastaya yemeklerden sonra bir bardak içirtilir.
Sinameki, ökse otu sarı kantaron ve tere otu macunu yenir, çayları ve suları içilir.
Kuzukulağı rahim yoluyla, fitil yapılıp kullanılır.
Oğulotu macunu yenir, çayı, suyu ve hülasası içilir.
Pıtrak kaynatılıp suyu içilir.
Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ceviz yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
2 kahve kaşığı anason, tavada iyice kavrulup yenir.
Küçük bir piknik tüpünün üzerine, ağzı geniş ve içi su dolu bir tencere oturtulup, içine bol miktarda (4-5 demet) maydanoz katılıp kaynatılır. Kaynama derecesi buhar çıkartmaya başlayınca belden aşağısı çıplak olarak bu buharın üzerine yirmi dakika kadar çökülür.
Vajinal akıntı ve kaşıntılarda maydanoz suyuyla temizlik yapılması hem de kaynatılmış posasıyla pansuman yapılması faydalı olacaktır.
İnce kıyılmış 100 gram ot veya 50 gram çiçek üzerine 1 litre kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 20 dakika bekletilir, süzülür. Sulu kısım 19 litre suya ilave edilip oturma banyosu yapılır.
2-3 yemek kaşığı çiçek üzerine yarım litre kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilip süzülür. 10 litre suya ilave edilerek oturma banyosu yapılır.
ADET (AYBAŞI) DÜZENSİZLİKLERİ VE AŞIRI SANCILAR
Kadınların aybaşı hali öncesi yaşadıktan hafif baş ağrısı, sinirlilik, depresyon, sıvı tutma ve acılı göğüs şikâyetleri için en iyi ilaç eşekotu yağıdır.
Ihlamur çiçekleri çayı yatıştırıcı ve aybaşı dönemi öncesi rahatsızlıkları azaltıcı olur. Belirtileri azaltmak için şifalı bitki çaylarını günde üç kez almak gerekir.
Aybaşı krampları için sarıpapatya ya da kediotu in füzyonunu günde üç kez yarım fincan olarak veya koyungözü çayını günde iki kez alınız.
Ağırlık hissiyle birlikte kramplar için ahududu yapraklanın sıcak in füzyonu salık verilir.
Aybaşı ağrıları ve ağır kanamayı azaltıp kişiye yardımcı olmak üzere aslanpençesi yaprakları ile iki kat yoğun hazırlanan infüzyoııu günde üç kez alınız Bu ilaç ayrıca menopoz sorunlarını da rahatlatır.
Mazı dövülerek içilir, ayva yenir.
Pirinç lapası yenir, zeytinyağlı yemeklerden sakınılır.
ADET ZORLUĞU
Adet hali geç olduğunda civanperçemi çayı, şahtere ve karahindiba çayı, anason çayı, çemen (boy otuyla) içilir.
Civanperçemi, ökse otu, kırk kilit otu, maydanoz yaprağı, papatya, gül hat mı, hayıt tohumu, çemen, rezene, mine çiçeği, tere otu, gelin otu, aynısefa, ardıç meyvesi bu bitkiler toz halinde veya parçalanarak kullanılır, sıcak suda bırakılarak demlenir ve içilir
AŞIRI ADET KANAMALARI
Yedikardeş kanı tozu, havlıcan tozu, çörek otu, yumurta kabuğu tozu, karıştırılarak yutulur.
Keten tohumu, udi hindi, kitre, iki kardeş kanı, havlıcan, mazı toz halinde yutulur.
Kereviz, maydanoz, kişniş, nane, demirhindi kaynatılarak suları bolca içilir. Çemen et suyu ile yenir. Tahin pekmez yenmeye devam edilir.
ALERJİ KAŞINTI
Mart nisan mayıs ayların da çiğdem çiçeği cay ağacı yağında bekletilir kaşanan yerlere sürülür
Bulgur ürünleri yemeye on gün ara verilir.
Ebegümeci kaynatılarak az sirkeli banyo yapılır
Üstüne kristal tuz sürülür
Kısa süre perhiz yapılır.
Kullandığın şey alerji yapmıştır. (Alerji testine bakınız)
AZDIRICI
Tatula, çakşır cobançökerten, alıç çiçeği, mührü Süleyman komplesi, tentür şeklinde hazırlanması çok kuvvetli azdırıcı olur. (Kadın yedisi uyanır.)
(Hamile olanlar damar sertliği kalp hastası kullanamaz)
AĞIZ YARASI
Karahindiba toz halde ağızda çiğnenir.
Sinirli otu toz halde ağızda çiğnenir.
Zeytin yaprağı çiğnenir, ağızda gezdirilir.
Ağızda nöbet şekeri gezdirilir.
Karadut pekmezi ve yaprağı ağızda gezdirilir.
Papatya, söğüt yaprağı, hatmi yaprağı, biberiye, lavanta, aynısefa ayrı ayrı iç demlenerek içilir.
Kekik suyu, karbonat veya adaçayı suyu ile gargara yapılır.
Doktor ve klinikte kan testinizi yaptırıp B vitaminin eksikliğine baktırın. Karaciğer hararetini giderici, karaciğeri destekleyici besinler alınır. Karaciğere zarar verecek gıdalardan kaçınılır. (Çikolata, Cola asitli ürünler, nikotin ürünleri, Kırmızı ürünler
ANTİSEPTİK YAĞLAR
BİTKİSEL: Sadece birkaç bitkiyle sınırlıdır:
Oda ökse (Altındal) kuşburnu öksesi eski yerleşim alanlarında tarihi sit bahçelerde kuşburnu üzerinde bulunur (Aynı diğer ökselerle benzer) Renk yapıcı pigment (melalin hücreleri yeniler) plağa vitili goya tek renk yapıcı hücre kan temizleyici ve denge otu Altındal öksedir
Bir gün bu bitkiye laboratuvarlar da inceler ve gerçek ilaç gerçek ilaç türüne sokarak dünya insanlarına fayda gösterir
Kullanım tarifi: 5 6 dal yaprak akşamdan sıcak yapılır akşam içilir 6ay 12 ay içilir
(Keten tohumu da kuru yapılır Kiloya göre her iki ayda bir bir ay yapılır)
Ağrı VE SANCI
Tereyağı eritilir ve yün üzerine konur. Bu yün sıcak olarak ağrıyan organın üzerine bağlanırsa ağrıyı giderir.
Zeytin yağından, ağrıyan yere sürülürse şifaya kavuşturur.
İç ağrısı: Yelden, amelden, iç basurdan, çıban gibi şeylerden olursa karabaş otu; tıkanıklıktan olursa papatya kaynatılır ve içilir.
Ağrılar, çıban iltihap gibi sebeplerden olursa, günlük ile zeytin yağına karıştırılmış udindi içilir. Ağrılar amelden ise pirinç lapası yenir; ayvanın yaprağı kaynatılır, suyu içilir. Bağırsaklarda amel varsa, dört defa birer bardak koyu bal şerbeti içilir.
Neft yağı ile ağrıyan yer ovulur; havlıcan ve zencefil kaynatılarak balla tatlandırılır, çay gibi içilir.
Çörek otu, zencefil, kebe biye, karanfil, keten tohumu (beyaz fıstık çam fıstığı) bolca karıştırılarak yenir.
Havlıcanı, Zencefil kaynatılıp çay gibi içilir. Üzerine Antep fıstığı yenir. “Bu karışım romatizmaya da iyi gelir.
ARI SOKMASI:
Sokma yerinin üzerine buz gibi suda çözülmüş karbonat de soda uygulanır. Arının iğnesini çıkamayın unutulmamalıdır.
Acı veren şişmeyi önlemek için o noktaya bir damla temiz lavanta ya da okaliptüs yağı damlatın. Uzun süren rahatsızlığı azaltmak için ya aynısefa çiçeğinin ispirtolu eriyiğini kompres yapın ya da gene aynı çiçeğin merhemini oraya uygulayın.
Isırganın yakmasını önlemek için: Bir labadanın taze yapraklarını yanan alanların üzerinde ovuşturun.
BAGIRSAK İLTİHABI- KOLİT
A 2 gr kına, 50 gr kavrulmuş fındık, 100 gr pekmez karıştırılarak yenirse bağırsak iltihaplarını giderir. (Bir müddet devam edilir.)
B- 5 gr. Sarısabır dövülerek 3 gr. sakıza karıştırılır, yenirse bağırsak tıkanıklığını giderir.
BALGAM:
Balgam söktürücü: 1 ölçek keten tohumuna, 2 ölçek bal katılıp yenir.
Bamya pişirilip yenmeye devam edilir.
Meyankökü ve incir kaynatılıp içilir. Bala kaya tuzu katılıp yenirse balgamı kurutur.
Balgam tedavisinde kullanılan bazı şifalı bitkiler: ak köpek otu, bayır turpu, bin bir delik otu, çemen otu, çuhaçiçeği, ebegümeci, fesleğen, gelincik, günlük, hatmi, hodan, karakafes otu, kekik, kuş otu, maydanoz, melekotu, hercai menekşe, karabaş lavantası, meyankökü, mineçiçeği, mürver, öksürükotu, sabunotu, sarımsak, sığırkuyruğu, zula otu.
BAŞ AĞRISI
Çeşitli hastalılara bağlı olabilir. Öncelikle bir kliniğe gidip baş ağrısının sebebi tespit ettirilmelidir.
Papatya, lavanta ve melisa gibi sakinleştirici özelliği olan şifalı bitkiler sinirleri yatıştırır, stresi azaltır, baş ağrısına iyi gelir.
Alıç suyu şerbet yapılıp içilirse baş ağrısını keser.
Öğütülmüş zencefili sıcak suya konup içilirse baş ağrısını azalır rahatlama sağlanır.
Defne tohumu balla macun yapılıp yenildiğinde baş ağrısını ve migreni geçirir.
Çiğ kabak çekirdeği ve acı biber yemek de baş ağrısı için faydalıdır.
Sabah, akşam yemeklerden iki saat sonra birer bardak taze sıkılmış havuç suyu içilir. 20 gün sonra sadece akşam yemeklerinden sonra içilir. Kür iki ayda tamamlanır.
Çuhaçiçeği, fesleğen, kakule, hayıt çiçeği, kedinanesi, kediotu, kokulu menekşe, koyungözü, lavanta, limon, öksürükotu, sedefotu, yabani mercan köşkü.
Baş ağrınızın boyun bölgesinden kaynaklandığını hissediyorsanız bir havluyu sıcak suyla ıslatın ve boynunuza yerleştirin.
BÖBREK YETMEZLİĞİ
Böbrek hastalarının beslenmeleri mevcut kan değerleri, böbrek hastalığının çeşidi, hastanın sahip olduğu diğer hastalıklar, yaş, boy, ağırlık gibi birçok etkene bağlı olarak hazırlanır. Dolayısıyla her hastanın diyeti o kişiye özeldir ve beslenme programı mutlaka diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.
BÖBREK KANAMASI
Atkuyruğu, meşe yaprağı, servi kozalağı karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 kere 1’er su bardağı içilir
Keten tohumu, çam sakızı öğütülüp balla macun yapılarak aç iken l’ er tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.
Civanperçemi kaynatılıp balla tatlandırılarak 1’er su bardağı içilmeye devam edilir.
BOĞAZ AĞRISI
Hatmi çiçeği boğaz ağrısı tedavisinde oldukça etkilidir. Hatminin hem köklerini, çiçeklerini ve yapraklarının dan yapılacak in füzyon ile boğaz ağrısından kurtulabilirsiniz.
Şakayık çiçeğiyle servi kozalağı ezilerek karıştırılır, bal ilave ederek reçel kıvamının gelmesi sağlanır. Hazırlanan karışım her yemek öncesi ve sonrasında birer çorba kaşığı yenir.
Kedi otunun saçakları kurutularak ezilir, on dakika süreyle suda kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülen sıvı bal ile tatlandırılarak şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan şurup ısıtılarak tedavi süresince günde üç bardak içilir.
On dakika kaynar suda bırakılan ada çayı otu demlenerek süzülür. Süzülen çay bal ile tatlandırılarak şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan şurup ısıtılarak günde üç fincan içilir, gargara yapılarak kullanılır.
Bir kupa kaynar suyun üzerine meyan kökü, anason, ıhlamur, ada çayı bitkilerinden yarımşar çay kaşığı konularak 5 dakika bekletip içilir.
Soğuk algınlığı veya nezlenin yol açtığı boğaz ağrısı, aşağıdaki şu uygulamalarla biraz azaltılabilir
Hatmi bitkisinin yaprakları sirke ile kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülerek elde edilen su ile gargara yapılır.
Hatmi bitkisinin tohumu, on dakika sıcak suda bekletilir. Süzüldükten sonra elde edilen sıvı şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan şuruptan hastaya ılıtılarak içirtilir.
Mersin ağacının çiçekleri kurutulduktan sonra demlenir, bal ilave edilerek tedavi süresince yemeklerden önce bir fincan içirilir. Mersin ağacının meyvesinden ezilerek elde edilen pelte, bal ile karıştırılarak yemekten önce hastaya bir çorba kaşığı yedirilir.
BAĞIRSAK TEMİZLİĞİ
Yeni sağılmış sütü kaynatılır, bir su bardağı sütün içine dövülmüş sarımsak katılarak iki gün sabah, öğle, akşam içilirse 2. gün sonunda anne doğumundan kalan tüm kurlar, zararlı virüsler, bakteriler dışarı çıkar ve tüm hastalıktan kurtulunuz. Yalnız bu karışımı ülser ve kolit hastaları kullanamaz
Bağırsaklarda dezenfekte için bal, sirke, çörek otu karışımı içilir. Bu karışım dezenfekte eder. Papatya çayı içilir. Üstüne sarımsaklı ayran içilir. Bu karışım mide ve dezenfekte için çok iyi bir karışımdır.
BURUN KANAMASI:
Burun kanamaları ön ve arka burun kanamaları olarak iki başlık altında incelenebilir. Çocuk ve genç erişkinlerde daha çok ön burun kanamaları, yaşlı kişilerde damar sertliği ya da hipertansiyonu olan kişilerde daha çok arka burun kanamaları görülür.
Burun karıştırılması, kuvvetli sümkürme, karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon, burun eğrilikleri, burun kırılmaları sonucu meydana gelir
Burun kanamasını veya kanamanın tekrarlamasını önlemek için burun karıştırılmamalı ve sümkürülmemeli, çok sıcak su ile banyo yapılmamalı, aspirin veya benzer ilaçlar alınmamalıdır. Kanamanın durmadığı durumlarda bir tampon yapılarak veya küçük bir müdahale ile damar pıhtılaştırılarak kanama durdurulabilir. Eğer burun kanaması tekrarlarsa, mutlaka kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Bakla unu buruna çekilir.
Sırt üstü yatılıp istirahat edilir.
Çobançantası az suda kaynatılıp süzülerek buruna çekilir.
BAYILMA
Açlık, yorgunluk, korku, heyecan, aşırı sıcaklık, kansızlık, gibi sebeplerden beyin damarlarına yeterli temiz kan gelmediği için şuur kaybı olur, buna bayılma denir.
Bayılanın ağzına 1 yemek kaşığı sirke ya da limon sıkı1ır.
Hastanın düğmeleri çözülüp, nefes aldırılır, yüzüne başına soğuk (sirkeli olabilir) su dökülür. Biberiye kaynatılıp balla tatlandırılarak 1’er su bardağı içilir.
Kırmızı kuru soğan bol yenir.
BAŞ DÖNMESİ
Tedavi için önce baş dönmesinin sebeplerinin tespit edilmesi gerekir. Bunun için en uygunu bir sağlık kuruluşuna gitmektir.
Kolesterol, damar sertliği, safra kesesi ve kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok sebebi vardır. Bu kitaptaki testi kullanarak baş ağrısının sebebini bulabilirsiniz.
İncir, hünnap, karabaş otu, menekşe çiçeği, anason su ile kaynatılır her gün bir fincan içilir.
Şahtere, arpa suyu, demir hindi, limon suyu kaynatıp süzülerek içilir.
BAĞIRSAK KURTLARI
Nohut sirkeyle yenir, yavşan otu içilir. Andız kökü suyu içilir
BÖBREK KUMLARI
Zeytinyağı, limon içilir
Kereviz suyu içilir,
Safran ve çörek otu balla karıştırılarak yenir
Avokado içilir
Gire Bolu bol içilir
BÖBREK ZAFİYETİ, BÖBREK YARALARI
İçin yapılacak işler sadece klinik vakalardır rasgele kullanılmaz neticeyi öğrendikten sonra aktar ve herbalistler doktor çareleri var doğada şifası çoktur acı, tuzlu, baharatlı yenilmez su fazla kullanılmaz.
BÖBREK İLTAHABI
Susam ve susamlı şeyler yenir. Günlük, Tahan helvası yenirse böbreklerdeki iltihabı giderir.
Demir hindi şerbeti, Arap suyu, semizotu suyu, elma suyu, hindiba suyu, rezene, anason suları; karanfil şurubu içilir.
Kavun çekirdek, karpuz çekirdek, hıyar çekirdek bol bol yenir.
BÖBREK İLTİHABI
Aç karnına tere tohumu yenirse böbrek ağrısını giderir.
Ardıç tohumu, bal ile karıştırılır yenirse, böbrek sancısını, idrar yollarındaki hastalığı giderir.
Böbrek hastalığı çok çeşitli olduğundan tespit ettikten sonra kullanırsanız vücuda zarar vermezsiniz.
BÖBREK KUMLARI
A vitamini yetersizliği ve az su içiminden kaynaklanır. Vücut kendisi de a yapabilir. Dikkat edilmesi şarttır.
Papatya, kerevize ayrı ayrı kaynatılır, bol bol içilirse kumları döker, iksirdir.
Bol bol geri Bolu kullanılır; kereviz suyu, çörek otu, turpu suyu, elma kabuk suyu bol içilir.
Maydanoz, limon kaynatılıp ba1la tat1andınlarak günde 3 kere ’ler su bardağı içilir. Maydanoz rendesi, turp rendesi salata yapılıp yenmeye devam edilir.
Zeytinyağı, limon karışımı yenmeye, içilmeye devam edilir.
BOY UZATMA PENİS UZATMA İLTİHAP BEZELERİ YOK ETME:
Çemen zeytinyağında dinlendirildikten sonra süzülür. Süzülen yağın içine; Pelesenk, sarısabır, havlıcan, zencefil, az miktarda karabiber yağı, menekşe katılır. (Kasık ve alttan kamış ucun kadar masaj yapılır.)
Uyarı: Boy uzatma çocuklarda sakıncalıdır. İlerde sorunlar yapabilir.
BAĞIRSAK SOLUCANI
Besin kaynakları tamamen organik olarak yenir ve güzel dezenfekte edilirse (yeşillikler ve etler hijyenle kapta sirkeli su içinde dezenfekte edilirse) bilin ki hem yemek tatları kızartma tatları değişecek ve vücuda yarayacak şekilde de kızartılan etlerin iyi pişmesini sağlayın.
Bulantı, iştahsızlık, uyuşukluk, yorgunluk dolaşım bozukluğu, ruhsal depresyon belirtiler olur.
-yapılacak işler dezenfekte (sirkeli su)
Sarmısaklı süt kürü yapılır. (Ülser ve kolitler haricinde)
Eğrelti otu suyu sabah, öğle, akşam içilir.
Çiğ kabak yenir (sirkeli) çekirdeği de yenir.
Semizotu, havuç zeytinyağında kavrulur; yoğurt, sarımsak, sirke salatası yapılır ve yenir.
Fındık yağı sabah akşam içilir.
Anason, rezene, kimyon, mürver, tarhun, toz halinde yoğurda dökülerek yenir.
Sarımsak ve zeytinyağı karın kısmına konur.
BADEMCİK VE İLACI
Udi hindi, toz yapılır da enfiye gibi buruna çekilirse, şiş olan bademcikleri patlatır, şifaya kavuşturur.
BEL GEÇİCİ
Karabiber tarçın hardal tohumu 1l suda kaynat süz tekrar 500 gr zeytinyağı koyularak kaynatılır su bitene kadar kaynadıktan sonra kolonya ile ovalanır.
(Yaşı istersen zerdeçal ile macun yağ azaden yere sür yaylanla bağla) eklemler için idealdir
Tuğladan ateş görmemiş tuğlayı soda üzerinde ısıtarak yağın nasırı kurutur.
ÇOCUKLARDA İSHAL
Gül, kimyon, anason, kereviz buğu olarak tutulur
Anason, kimyon, sirke karın kısmı ve taban kısmı ovulur
ÇOCUKLARDA KABIZLIK
Keten tohumu kaynatılır yoğurtla yedirilir. Elma lapa yedirilir
Bal şerbeti yedirilir (içirilir)
ÇOCUKLARDA ALTA İŞEME
Fellik yemişi tavada kavrulur toz hale getirilir günlük toz hale getirilerek balla yedirilir. Üstüne kantaron çayı içirilir tatlandırma nöbet şekeriyle içirilir. Havlıcan tertibi yapılır.
ÇOCUKTA KULAK ve GÖZ AĞRISI:
Anne sütünden 2-3 damla kulağa ve göze damlatılır.
ÇIBAN ve YARALAR
Çıbanın baş vermesi için limonun suyu uygulanır ya da haşlanmış yarım soğanın ortasındaki ilk tabaka çıkarılıp çıbanın üzerine minik bir kubbe oluşturacak şekilde oturtulur. Çıban ve yaraya mikrop kırıcı kedinanesinin yapraklarından hazırlanan lapa; gene mikrop kırıcı olan planetin muzunun yaprakları ya da çemen otunun tohumları yangıyı azaltmak ve yerel iyileştirme sağlamak üzere uygular. Eğer bir yerimizde yangı ve mantar iltihabı varsa, aynısefanın taçyapraklarının merhemi güvenlikli bir iyileşme sağlar.
Mart nisan mayıs aylarında çiğdem çiçeği ide cay ağacı yağında bekletilir pamukla pansuman yapılarak her gün cıdan üzerine konulur ve her gün yenilenir. 3 gün içinde yok olur.
Uyarı: Eğer bedende çıbanlar yinelerse uzman doktora başvurun.
DÜŞÜK TANSİYON
Günde en az iki litre su içilmelidir.
Tuzlu ayran içmek düşük tansiyonu düzene sokar.
Bitter çikolata, bal yenir.
Kaya tuzunun “sole” sinden faydalanılır.
Ökse otu akşamdan suya konur, sabah içilir; sabah konur akşam içilir.
Eğer herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa sabahları bir-iki fincan kahve içmek tansiyonu yükseltir.
DİŞ AĞRISI:
Karanfil ağacının kurumuş çiçeği güçlü bir yerel antiseptik ve hafif ağrı kesicidir. Kısa süreli önlem olarak bir damla karanfil yağını hidrofil pamuğa damlatıp ağrıyan diş ya da yakınına dokundurun.
Buna seçenek olarak bir kurumuş karanfil ağacı çiçeğini dilin içme ve ağrıyan dişin yakınma koyun ve etkili olduğu sürece orada bırakın.
Çin yağı, mersin, ardıç, karanfil yağı suyla karıştırılarak gargara yapılır.
DALAK
Kuru üzüm, kara üzüm hoşafı ve kişniş iyi gelir.
Karabaş otu, kekik, mürver içilir
İnek sütü, deve sütü, salep içilir
Aftiminum, kuru üzüm demlenerek içilir.
Menekşe kokusundan faydalanılır.
Ravent çini, kereviz suyu içilir
Karahindiba, turp, bal şerbeti içilir
DAMAR TIKANIKLIĞI
Damarların iltihaplanması sonucu çeşitli mikroplar kanı pıhtılaştırır bu sebeple damar tıkanır.
Biberiye ve zerdeçal damar tıkanıklığı için kullanılan şifalı bitkilerdendir.
Rezene, nohut, anason, acı badem toz haline getirilir, yenir.
Kabak, dolmalık sirke ile kaynatılır yenir.
Keten tohumu kürü uygulanır.
Karabaş otu çayı, melisa çayı, alıç çiçeği çayı, kekik suyu içilir.
DAMAR SERTLİĞİ KALP
Kırmızı lahana, tere, soğan, marul, salatalık, turp, domates, yer elması olmasa olmazlardan maydanoz limon ve saf yetin yağı ve lifli yemekler birlikte hepsini salatını her yemekten 30 dakika önce yiyiniz.
Şeker tansiyon kolesterol kanı temizler damar açar hazmı kolaylaştırır (trigliserit ve trombosit) faydalıdır.
Ağzı buruşturacak tam yemişler, kızılcık, kuşburnu, ahududu, alıç, nar, ardıç kırmızı vb. dır
Kabak lapa haline getir sirkeyle yenir. Mevsime göre karpuz yenir. Kara üzüm bolca ye. Salata yer elması, maydanoz, turp, havuç, saf zeytin ya limon sıkılır yemek öncesi 30 dk. önce yenirse kolesterole, kanı temizler, damar açar)
Baş sürekli ağrır, sabah akşam sürekli uyku gelir, hazım zorluğu olur, sabah zor kalkar, el ayak üşür, başta yanma olur, enseden başa doğru çıkan ağrı olur, dele tutulur, unutkanlık zihin hareketlerinde azalma görülür. Hep ayrı ayrı sebepleri vardır
En iyisi perhizdir. Yiyerek doyarak lokmayı çiğneyerek yemek...
NASIR:
Nasır tedavisinde en bilinen yollardan biri bayat ekmeği elma sirkesine batırıp nasırlı bölgenin üzerine koymak ve gece boyunca orada tutmaktır. Sabah kalktığınızda nasırın veya sertliğin kaybolmuş olduğunu görürsünüz.
Bir başka yol ise ılık suyun içine yarım bardak sirke koyup, yarım saat süre ile nasırlı bölgeyi bu suda bekletmek ve daha sonra bir havlu ile kurulayıp ponza taşı ile bölgeyi ovuşturmaktır
Taze ağaçtan alınan çam sakızı sürülür.
Sarmaşık hamurla pişirilir, iç yağla karıştırılıp nasırlı yere sarılır.
Soğan rendelenir, zeytinyağı ile karıştırılarak nasıra sarılır.
Eski evlerdeki sarı çam veya çam ağaç dileme veya kesilmiş bu doktorlardan reçine çıkar reçine nasır üzenimde konursa nasırı kurutur. Bu reçine diz ağrılarına da çok iyi gelir.
SİNÜZİT
Saçınızı ıslak tutmayın jöle kullanmayın. Başınızı sıcak tutun, şapka giyin.
Denizde tuzlu suda, temiz suda ters takla atın, genzinize akan suyu çıkarın Biberiye, papatya, mentollü nane, lavanta, oğul otu, mentol, okkalı otu çay gibi demlenerek içilir veya buğusu yapılır. (Mentol çıkartılır) Buğu, burunda ve gözde meydana gelen ağrıların giderilmesinde etkili olur.
Civanperçemi, pelin otu kaynatılıp buruna çekilir. Bu işleme sabah akşam devam edilir.
Çörek otu yağı buruna 2-3 damla damlatılıp sırtüstü yatılır.
SOĞUK ALGINLIĞI
Ardıç civanperçemi, okaliptüs, oğul otu, karabaş otu, aynısefa çiçeği, mürver çiçeği, tarçın, lavanta, mentollü nane, limon kabuğu, ayrı ayrı bolca içilir. Limon kabuğu da üstüne yenirse daha şifalıdır.
Zencefil, zerdeçal, darı, fülfül, carele otu, kebabiye, tarçın, hardal tohumu buna tohumu, karanfil toz haline getirilip macun yapılır ve yenir. Çam bal ile yapılırsa daha çok şifalıdır
UYKUSUZLUK
Şerbetçiotu çayı içmek iyi gelir. Gerginlik ve endişeleri azaltmak üzere buna kediotu ve çarkıfelek çiçeği eklemek de iyi bir bileşim oluşturur. Sarı papatya çayı ve kedinanesi çayı da geleneksel bir rahatlatıcı ve endişeleri yok edici olup yatmadan önce alınan şifalı bitki ilaçlarıdır. Çarkıfelek ve portakal çiçeği çayları da uykusuzluğa iyi gelir.
Demirhindi, ceviz, tarçın, hıbuskus ve kakule uyku yapar
Kahve, patlıcan, mercimek gibi uykuyu kaçıran gıdalar yenmemelidir.
Elma, havuç, armut, nar, meyve suları vücudu rahatlatır.
Sinirsel durumlarda kediotu, lavanta, kakule demlenir ve çay olarak içilirse vücut sinir uçları rahatlar ve vücuda rahatlık verir, uyku gelir.
MİGREN
Tedaviden önce migreni tetikleyen sebepler bulunmalıdır. B12 içeren gıdalar bolca kullanılmalıdır. Bir uzmana danışarak alınacak olan B12 vitaminlerinin de çok faydası vardır.
Oğul otu, karabaş otu, melisa otu, mentol, nane, ökse otu, okaliptüs, fesleğen, anason, lavanta, ıhlamur, papatya, menekşe çiçeği... Bütün bunlar çay gibi demlenerek içilir.
Bir tencereye eşit miktarda su ve elma sirkesi konup kaynatılır. Daha sonra altını kısarak yüz buhara tutulur, bu şekilde 3 dakika kadar soluk alınır.
GÜNEŞ YANIKLARI
Güneş yanığı ya da hafif yanıklar için sarısabırın yapraklarının suyu serinletici ve iyileştiricidir.
Doğrudan doğruya yanık yere uygulanır. Bu konuda kuzukulağının da serinletici etkisi vardır. Günde l fincan Kuzukulağı çayı güneş çarpması ve bitkinlik hallerinde yardımcı olur,
Bin dir delik otunu yağının sıcak suda elde edilen eriyiği de hafif yanıklara iyi gelir.
Havuç lapası ezilerek yanık üzerine sürülür.
Çiğ yumurta sarısı yanıklara sürülür.
Ceviz yağı havuç yağı kakao yağı buğday yağı sürülür.
ZEHİRLENMELER:
Organizmalarda fizyolojik bozukluklara sebep olan kimyasal maddelere zehir denir Vücudun herhangi bir şekilde zehirden etkilenerek sürekli veya geçici olarak bozulmasına zehirlenme denir. Zehirlenme insan hayatında kaza, yanma gibi sık rastlanan durumlardır.
Bitkisel tedavi: Zehirlenmeler karşısında doktora gitmeden önce kendiniz bir karışım hazırlıya bilirsiniz.
Dövülmüş sarımsak, keten tohumları ile birlikte lapa kıvamına gelinceye kadar yoğurt ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan lapadan hastaya bol bol yedirilir.
Ihlamur çiçekleri, 15 dakika süreyle kaynar suda demlemeye bırakılır. Süzülerek elde edilen sıvı, bir kaba boşaltılarak dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan ısıtılarak hastaya bol bol içirilir. Tütün gibi kıyılan enginar yaprakları, sütlü suda 20 dakika süreyle kaynatılır. Sıkılarak elde edilen posa, lapa kıvamına gelinceye kadar, dövülmüş maydanoz ilave edilerek yoğurulur.
Bal şerbeti (Bir kâseden büyükçe olarak içilecek
MİDE EKŞİMESİ
Mide ekşimesi önemli sorunlara işaret olabileceğinden mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Doktora gittiğinizde bu yönde altta yatan başka neden çıkmadıysa şu tedaviyi uygulayabilirsiniz:
Bir çay kaşığı kimyon, bir çay kaşığı zencefil ve bir çay kaşığı rezeneyi iki çay bardağı su ile porselen demlikte 10 dakika demleyerek. Gün içerisinde istediğimiz gibi tabi özellikle yemeklerden sonra içerek mide ekşimesi problemimizi azaltabiliriz.
Mide ekşimesinin bitkisel tedavisinde uygulanabilecek bir ilaç da şudur: Civanperçemi ve kantaron karışımını kaynatıp balla tatlandırarak günde 3 su bardağı içmeye devam ediniz.
MİDE BULANTISI KUSMA
Taşıt tutmasına karşı, yola çıkmadan bir saat önce bulantı önleyici reçetesiz satılan bir ilaç alabilirsiniz (sürücü sizseniz, sakın bu tür bir ilaç içmeyin, baş dönmesi yapar).
Nane kaynatılıp üzerine limon sıkıldıktan sonra balla tatlandırılarak bir su bardağı içilir. Ya da elma ve ayva, ekşi nar, ekşi nar pekmezi yenir.
1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ufalanmış adaçayı konur, 10 dk. bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya, 8-10 gr kuru nane konur, 10 dk. bekletilir, günde 2 bardak sabah ve akşam içilir.
1 bardak kaynar suya, 2-3 gr kekik konur, 10 dk. bekletilir, günde 3 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz zencefil konur, 10 dk. bekletilir, günde bardak içilir. │SAKLI ŞİFA
Ihlamur haşlanır günde birkaç çay bardağı içilir.
1 bardak demirhindi şurubu içilir.
Lavanta mercan köşk melisa kaynatılır Demleme suyu içilir
Kokulu nane karanfil tarçın toz halde kullanılır
Demirhindi şurubu içilir.
KURU KAŞINTI
Birçok şeyler yazılır, çizilir çok anlatmak isterim ama zamanla birçok şeyler öğrenilecek. Birçok insanlar yani bizler her gün geçen bir hastalık olması şu anda bazı bizler vücudumuzun her yerini bir kaşıntı tutar. Hep bir bahane buluruz. Ama yediğimiz bazı ürünler bizi rahatsız ediyor demeyiz. Köyde şehirde bir ebe gümeci, ısırgan, yöresel, çayırda bayırda yenecek ot görsek hemen börek, çörek çorba yaparız. Demeyiz ki bu bize dokan dı. (Aman be bir şey olmaz, atın ölümü arpadan olur deriz.) Her yediğimiz şeye karşı vücut savunma yapar. Yediğimiz şey kanınızda hali bir pıhtılaşma varsa hemen hızlandırır.
Tansiyonunuz varsa hemen yükseltir. Kalp yorgunsa kalbi sıkar. Vücut ödem atamazsa görevini yapmıyor ritim bozuksa bilin ki vücut kaşınacaktır...mineral eksikliği, vitamin eksikliğine bakabilirsiniz.
Haydi size geçmiş olsun...Çekip gitme yok! Ne yediğinizi ne içtiğini bileceksiniz.
Not. Toplarsanız da yola yakın yerlerden mümkün olduğu kadar toplamamanız.
Size Geçici Kaşıntı Kür
-1 kg sirke ,250 gr arpayı kaynatarak mayi si çıkartılır. Kaşınan yere sürülür.
-Yediğimiz ebe gümeci yi kaynatıp suyu sürülür.
-Tuzlu suyla vücut yıkanır.
-Çay ağacı yağı ile sulandırılır. Pansuman yapılır.
-Çok acil toz kil, saf zeytin yağı veya çocuk pudrası kullanılır.
-Limon kabuğuyla birlikte kaynatılır. Suyu sürülür ve 1 fincan içilir.
-Mart nisan mayıs ayların a çıkan çiğdemler toplanır cay ağacı yağı la da bekletilerek kaşınan yerlere sürülür. Hele illet bir çıban var ise 3 gün sürün yok olduğunu görecek siniz. Bu bitkiler boşa gönderilmedi.
-Site menüsünden pratik delgiler bitkisel reçeteler bölüme bakınız
En yakın klinik veya doktorunuz baş vurmanız gerekir.
En iyi ilacı burçak lapası sarmaktır. 48 saat bağlı kalsın, en yakın kliniğe baş-vurunuz.
GASTRİT
Hardal tozu, pirinç, ekşi hamur, kuru nane, nane yağı ve kekik çorba yapılarak içilir.
Kantaron nane papatya, kısa Mahmut, biberiye, hatmi çay gibi demlenip içilir; anason, kimyon, mastika, günlük bala karıştırılarak yenir.
KARINDA SU TOPLAMA
Nohut kereviz maydanoz hepsini kaynatılarak yemeğini yap ye (yağsız tuzsuz)
Papatya çayı (veya papatya tanesini ye
Nohut, kereviz, maydanoz, kimyon, çerez niyetine yenir.
Papaya ağızda bol çiğnenir.
HEMOROİD/BASUR
Hafif hemoroitler için ilk seçenek basurotudur. Anüs çevresindeki şişmiş damarları büzüp rahatlatır. Bu otun kökünün in füzyonu içilir ya da yoğun in füzyonuyla hazırlanan merhem yerine uygulanır. Atkestanesi yemişlerinin in füzyonu günde üç kez içilir ya da kompres yapılırsa damarları güçlendirir ve hemoroit tedavisine yardımcı olur.
Vazelin, ardıç kökü tozu, menekşe yağı, sirke, etil alkol, mentol toz, pamuk tohumu karıştırılarak krem haline getirilir ve sürülür.
Andız kökü tozu, kara halile, sinameki, üzerlik tohumu, sinirli ot, rezene, zencefil, tarçın, karanfil, günlük, mastaki, zalumba, acı badem, mürver çiçeği, andız, pekmeziyle macun yapılır. Leblebi unuyla karıştırılarak lokum haline getirilir ve sabah öğle akşam nohut büyüklüğünde yutulur.
Zalumba, karahalile toz haline getirilip kullanılır.
Kısa Mahmut tozu, karahalile, zalumba tozu, atkestanesi, andız kökü andız pekmeziyle karıştırılarak macun yapılır ve her gün bir çay kaşığı yenir.
Mürver çiçeği yaprağı merhemi basura iyi gelir. 1 birim taze yaprağa 2 birim petrol jölesi karıştırılır ve yapraklar kıtır kıtır olana kadar ısıtılır. Karışım süzülür ve kaba konarak etiketlenir, gerektikçe kullanılır.
SARA
Kırmızı soğanı elma gibi yenir.
Demirhindi
Bal içilir, tarçın, karanfil.
Sabah, öğle, akşam kırmızı soğan suyu içilir.
Günlük, çörek otu üzerine karanfil kokulu pekmez dökülerek yenir (andız pekmezi daha iyi olur)
Sabah 1 kasık saf zeytin yağı içine limon sık içilir.
Demirhindi şurubu içilir.
Karahindiba, kereviz, maydanoz, okaliptüs, papatya, ıhlamur bol içilir
KULAĞA SU KAÇMASI
Tatlı badem yağı kulağa damlatılır
Haşhaş kabuğu, biberiye, papatya, hatmi, arpa unu, keten tohumu sütle kaynatılır ve tülbentle kulağa sarılır.
KULAK İLTİHABI
Kekik, papatya, biberiye, kimyon, çörek otu,
Hepsinden lapa yap, kulağa bağla.
SEDEF Hastalı
Şahtere otu kaynatılarak içilmeye devam edilirse sedef hastalığından çabuk kurtarır.
Ebegümeci banyosu yapılır
Kristal tuz sürülür.
Karaciğer hastalık Bolüne uygula
Keten kürü yapılır
Sirke, bal, çörek otu şurubu içilir.
KALBİ KUVVETLENDİRME
Biberiye, mentol, nane, oğul otu, karabaş otu, ökse otu, kuş konmaz, akdiken, maydanoz, lavanta, fesleğen, mürver ciğeri, papatya, alıç çiçeği çay demler gibi demlenir, az az konarak içilir hepsi veya bir kısmı Çörek otu sirke bal karıştırılarak bir fincan içilir.
Hekim ve doktorlarla görüşülerek alternatif tıpta çaresi çoktur.
KARACİĞER YETMEZLİĞİ
Ravendini, rezene, pelin, hindiba, şahtere, kereviz toz haline getirilerek bir karışım elde edilir.
Bol bol kara üzüm yenir.
KARACİĞER AĞRILARI
Ravendini kişniş, şahtere
KARACİĞER DAMAR AÇICI
Acı badem, çemen, pelin, koyun otu, toz halde kullan karışım
KALP RAHATSIZLIĞI
Safran, karanfil, kakule, oğul otu, alıç çiçeği, kişniş, andız kökü, okaliptüs karışım
UYARICI
Anason vanilya safran İran rezene kakao
-Vanilya safran tercin tozu beyaz karabiber rezene karanfil kesi boynuz tozu cam balı çiçek balla karıştır
-Demleme çay: Ada çayı anason mentol nane oğul otu mercan köşk lavanta yarpuz ökse otu ayrı ayrı içilir Hangisinden tercih edilirse 2-3 L su karıştırabilirsiniz.
NEFES DARLIĞI
Nane Otu dik vaziyette kolları aşağı alarak soluk alışverişlerinize dikkat edin
Hardal tohumunu ezerek göğsünüze koyun nefesinizi mümkünse burnunuzdan alıp verin.
Karanfil darufultur, karabiber, zencefil, tarçın, ayva yaprağı çay olarak demlenir ve içilir
Okaliptüs sınırlı ot sığırkuyruğu Habur çiçeği
Öksürük otu, andız kökü hafif çiçeği Öksürük otu buğusu
Melekotu, sinirli ot, biberiye çay gibi demlenerek içilir.
Turp ve limon rendelenir beklet süzülür ve içilir.
Yatak odanıza 5-6 kg kristal tuz koyun
Yatak odanızda televizyon telefon elektrik bulunmamasına dikkat edin.
Odanızı lavanta suyu ile temizleyin
Kesinlikle deterjan kullanmayın
Odanızda aydınlatma avizende beyaz tasarruf ampul olacak sarı veya mavi ışık gece lambası koyun
Akdiken, papatya otu, ökse otu, rezene, lavanta, mercan, oğul otu, karabaş otu, mentol, nane, sığır kuyruğu, okaliptüs, alıç demlenerek içilir.
TUVALET KOKU
Lima cam ardıç okaliptüs kekik biberiye komple su ve yağları temizleyin
TEMİZ HAVA
Karahindiba otu misk pelin otu lavanta limon biberiye greyfurt suları ve otular bulursanız bir kısmi yağı olabilir.
KAN LEKESİ CIKMAYAN LEKE
Burçak helvacı otu (çöven otu) çivit otu lekesi bir den suyunu sür yok et
SİGARA
Aslan pençesi karabaş Hazan bel yulaf toz halinde getir altına koy
LEKE
Zambak suyu udi kahrı çöven otu helvacı otu kaynatıp yüzüne pansuman yap
ISITMA ÜŞÜTME
Kabuk haşlayarak sirkeyle yenir
Demirhindi şerbeti içilir.
Tarçın, karanfil kaynatılıp bolca içilir.
KİREÇLENME
1 kg kuyruk yağı suda kaynatılır, üstüne çıkan köpükleri kaşıkla toplanır ve bir kavanoza konur. Bu eriyen bal ve yaprağı yünle vücudun kireçlenmiş bölgesine sarılır. Üç gün sonra vücuttaki değişim fark edilecektir.
TOPUK VE EL ÇATLAMALARI
1 kg kuyruk yağını suda kaynatın üstüne çıkan köpükleri kaşıkla toplayın ve bir kavanoza koyun. Elde ettiğiniz kuyruk yağı eriyiğini çatlamış olan topuklarınıza sürdüğünüzde kısa bir süre içinde çatlakların kaybolduğunu göreceksiniz.
Tam terebentini, gliserin karışımı ile eller yağlanır.
SİVİLCE
Erik sirkesi ile şahtere suyu sürülür Kurutulur.
Arpa ile kaynatılır sirkeyle terbiye edilerek süzülen su sürülür kurutur
KANSERE KARŞI
Perhiz listesinde soyunma gıdaları bol yenir, haşlanmış suları içilir.
Kekik demlenir, elma sirkesi ilave edilerek içilir.
Karabaş suyundan günlük içilir.
GEÇİCİ FELÇ
Mersin yaprağı, tarçın, karanfil , 1 litre suda kaynatılıp süzülür. Zeytinyağı konur, su uçasıya kadar tekrar kaynatılır. Geride kalan yağ bir şişeye konur, azalı yeri ovalanır.
MEME DÖL YATAĞI
Civan perçemi çayı, sarı kantaron çayı, biberiye çayı, mürver çiçeği, tarhun, keten tohumu, soya fasulyesi, buğday, karabaş otu (şerbetçi otu çayı)
Kadınlarda yumurtalık doğum için çok önemlidir. (Civan pençemi bir ataktır) yanında ökse otu idealdir. Üremek için ketendir.
KAN TEMİZLEME
Tavşan, kekik, yoğurt, kara üzüm, elma, karpuz, kiraz, nar, armut, ayva, greyfurt, incir, üzüm, hurma, kabak, pırasa, tere, enginar, marul, sarımsak, salatalık, soğan, maydanoz
Kekik, mersin, çörek otu, zeytin yaprağı, yavşan, pelin, civan pençemi, karahalile, sığır kuyruğu, biberiye, ada çayı, sinirli ot ardıç, ayrık otu, ballı baba, böğürtlen, ceviz yaprağı, çakal erik çiçeği yaprağı, çuha çiçeği, funda, sâri halile, karahindiba, yarpuz (çördük)
Bu bitkiler kanı çok iyi temizler ve beyne oksijen sağlar. Kandaki yağları eritir.
DOKU DARATMA
Madımak, civanperçemi, ada çayı, çobançantası, deniz üzümü, amber bariz Selvi kozası, misk otu, ebe gümeci,
Tüm tertipler kaynatılarak destinasyon suyu ve yağı dokuyu çok daraltır (içilmez) buharıyla ve suyu ile makat, vajina daralır
HARARET SOĞUK TER SICAK TER
Çörek otu, papatya, karabaş otu, anason otu demlenerek içilir bardak bardak içilir.
-Kara üzüm ile hoşaf yap, anason ve tarhun koyarak hoşaf olarak iç
SİĞİL
" DUA BİR İLAÇTIR " (S.A.V)
"Allahümme rabb'nnasi müzhibe'l-be'si işti ente'ş - şafi La şafi illa-ente işfaen la yugudiru Sekamen"
-Yukardaki dua çarşamba akşamı okunarak yatılir. Okumadan önce siğil tükenmez kalemle daire içine alınır. Soğan uçları kesilerek, siğil üzerine sürülür, işaret parmakla siğilin üzerinde tutularak, dua okunur, inanılması güç amma gerçek dua tedavisi.
-Manevi açıdan tedavisi; iyi geleceğine inanarak bir miktar tuza 3 ihlâs 1 Fatiha okunur, siğiller ovulur, bu tuz toprağa gömülür, tuz eridikçe siğiller kurur.
-Sarımsak ezilir, suyu çıkarılır, soğanın beyaz sütü, limon kabuğu sıkılır, biraz da limon suyu ilave edilip bu karışım siğillere günde 3 kere kuruyana kadar sürülür.
-Siğilin kökü açılarak karahindibanın sütü sürülür.
-Kalp ve Akciğer enfeksiyonlarına dikkat etmek, karaciğer hararetini düşürmek gerekir. Yatak istirahati önemlidir.
PIRATİK BİLGİLER 2
Burada yararlı otlarla evde yapılan tedaviyle karşılık veren bazı yaygın hastalıkların bir listesini göreceksiniz. Daha ciddi sorunları kendi kendinize tedavi etmeye kalkmayın.
Pek çok şikayetinde çoğu kez yanlış diyet, stres ve diğer dış etkenler yüzünden oluştuğunu akıldan çıkarmayın. Daha az yaygın olan ve türler arasında karıştırılacak olan olan otlar burada bitki bilimindeki adlarıyla verilmiştir.
Daha ayrıntılı bilgi için A dan Z ye Yararlı otlar bölümüne bakın. İstenen sonuçlar almak üzere melez, kültür ya da değişikliğe uğramış olanların yerine ana tür bitkileri kullanın.
Bazıları yüksek oranda zehir içerdiği için kullanırken bitki türünden tamamıyla emin olmalısınız. Tam dozajı uygulamadan önce herhangi bir ilacı küçük miktarda almak her zaman tavsiye edilir.
Eğer ters bir reaksiyon olur ya da şikâyetiniz kötüleşir veya devam ederse yararlı otlarla ilgili tıp uzmanından profesyonel yardım isteyin.
SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP:
Soğuk algınlığından korunmak için günde üç
Kez birer diş sarımsağı yiyin ya da sıkarak suyunu için. Yararlı otların esans yağları da zararlı bakteri ve virüsleri yok etmede çok etkilidir. Bunlar ayrıca buhar soluma ve oda havasını tazeleme de yararlı olurlar.
Kuşburnu çayını çok fazla C vitamini içerdiği ve soğuk algınlığı ile diğer iltihaplanmalara karşı direnç oluşturduğu söylenir.
Toz acı biber de kan dolaşımı ile sindirim sistemini uyardığı gibi, soğuk algınlığını savuşturmada çok iyidir.1/2 çay kaşığı toz acı biberi 1 fincan kaynar suda 10 dakika süreyle demlendirin, süzün. Bundan 1 yemek kaşığı alıp sıcak suya katarak gerektikçe ya da yemeklerden önce için.
Soğuk algınlığının ilk belirtisi görüldüğünde mürver çiçeği ile nane ve civanperçemi karışımını hazırlayın. Bu 3 yararlı otun 1/2 şer çay kaşığını 1 fincan kaynamış suya koyup 20 dakika süreyle demlendirin.
Süzün ve buna 1 çay kaşığı bal ve 1/4 çay kaşığı toz acı biber katın. Bu in füzyon bileşimi soğuk algınlığı ve gribin yoğunluk ve bedende yarattığı rahatsızlıkları hafifletecektir. Eğer bu bileşim size iyi gelirse, kış için bu yararlı otları kurutup karıştırarak saklamak doğru olur.
Aynı durumda bir başka ilaç, en kısa sürede köpekayası yapraklarından 9 tane alıp kıyarak bunu 1 yemek kaşığı bal ile birlikte yemek olur. Bu yararlı ot ilacını gerektikçe yaparak alın. Soğuk algınlığı ve griple mücadele etmek için Limonun bakterilere karşıt özelliğinden yararlanmak üzere istedikçe sıcak limon ve bal karışımını için.
Soluk alışını rahatlatmak ve ateşi düşürmek için mürver çiçeği, nane ve civanperçemi karışımı çayını sık sık için. Mürver çiçeği ayrıca nezleden dolayı burunda oluşan yangıları azaltmada da faydalıdır.
Eğer bu durumda üşümede eşlik ediyor ise mürver, oğul otu, zencefil kökü ve toz acı biberi de ekleyin. Yemeklere serpilen karabiberde aynı faydalı etkiyi yaparken ayrıca hardal tohumu in füzyonunu benzeri amaçla alabilirsiniz.1/4 çay kaşığı hardal tozunu 5 dakika süreyle 1 fincan kaynar suda demlendirin. Bunu günde 3 kez için. Ya da 4 litrelik bir hardal in füzyona hazırlayarak banyo suyuna katın.
Nezle ve grip için bu durumlarda antiseptik nitelikler taşıdığı için iyidir. Nezleyi temizler ve yangıları azaltır. Bu yararlı otun çiçek başaklarının kurusundan 2 çay kaşığını alıp 10 dakika süreyle kaynar suda demlendirin. Ve günde 3 kez 1er fincan için. Ayrıca nezleyi hafifletmek ve geçirmek için hodan, öksürük otu, karakafes otu ya da yer sarımsağı in füzyonları da iyi gelir.
Tıkalı burnu açmak için sarı papatya ya da okaliptüs buharını solumak iyi gelir. Bir tutam fesleğeni buruna çekmek de koku alma duyunuzu geriye getirebilir. Beden ısınız normale dönünce tırmanıcı yoğurt otunun in füzyonunu günde 3 kez rahatça terlemek, mide rahatsızlıklarını önlemek ve rahat uyku uyumak için alın. Meyve suları ve evde hazırlanmış sebze çorbaları, taze meyve ve salata yemeye, içmeye başlayın. Şimdi de duyarlı olan sindirim sisteminize yükleme yapmamak için ağır besinleri almayı erteleyin.
Gripten sonra iştahı açmak için köpek ayası çayı iyi gelir. Eğer gribi uyuşukluk ve depresyon halleri izliyorsa oğul otu ya da mineçiçeği çaylarını için. Eğer durum birkaç gün daha sürerse profesyonel uzmandan yardım isteyin.
AKNE
Yüzü yıkayıp iyice temizledikten sonra temizleyici olan sarı papatya zehirleri atmaya yarayan civanperçemi antiseptik olarak kedi nanesi rahatlatıcı ve antiseptik olan lavanta ya da güçlü bir mikrop kırıcı olan kekik infüzyonlarıula durulayın. Limonun suyu yüzdeki hafif lekeleri temizler, yangınları azaltır ve kan dolaşımını geliştirir. Yüzdeki yangınları azaltmak ve yerel tedaviyi geliştirmek üzere aynısefa çiçeği merhemi sürünüz. Akneye diyette değişiklik yapılarak ta yardımcı olunabilir. Bu nedenle hangi yiyecekleri alacağınızı düşünün. Şekerli yağlı ve sütlü besin tüketimini kesin.
AYBAŞI HALİ
Kadınların aybaşı hali öncesi yaşadıkları hafif baş ağrısı, sinirlilik, depresyon, sıvı tutma ve acılı göğüs şikayetleri için en iyi ilaç eşekotu yağıdır. Londra Hastanesi'ndeki testlerde araştırma yapılarak %85 inde iyileşme olduğu belirlenmiştir. Diğer yararlı ot olan yetiştirilmesi kolay ama tohumundan yağ çıkarılması zor bir işlemdir. Bu nedenle kapsülleri sağlıklı ürün satın alınır. Ayrıca bu konuda yararlı diğer otlar bunlardır: Alman papatyası da denilen bir tür sarı papatyanın çayı yatıştırıcı ve aybaşı dönemi öncesi rahatsızlıkları azaltıcı olur. Bu yararlı ot in füzyonlarını günde üç kez belirtileri azaltmak için alınız.
-Aybaşı krampları için sarıpapatya ya da kedi otu in füzyonunu günde 3 kez yarım fincan (125 ml) olarak veya koyungözü çayını günde 2 kez alınız.
-Ağırlık hissiyle beraber kramplar için ahududu yapraklarının sıcak in füzyonu salık verilir.
-Aybaşı ağrıları ve ağır kanamayı azaltıp kişiye yardımcı olmak üzere aslan pençesi yaprakları ile 2 kat yoğun hazırlanan in füzyonu günde 3 kez alınız. Bu ilaç ayrıca menopoz sorunlarını da rahatlatır.
-Menopoz belirtilerini azaltmaya yardımcı olmak için: hayıt ağacının seks hormonunu düzenleyen kuru yemişlerini deneyin. Bunlar ayrıca doğum kontrol hapı alan kadınlarda aybaşı hali öncesi bedenin doğal dengesini kurmaya yardımcı olur.
Bir çay kaşığı ha yit yemişini 15 dk. süre ile demlendirip bunu günde 3 kez birer fincan olarak için. Aslan kuyruğu da menopoz döneminin sorunlarını azaltır. Belirtiler sinirlilik ve endişeli oluşumda içeriyorsa, bin bir delik otu salık verilir. Bu otun çiçekli tepesinden yapılan infüzyonu günde 3 kez içiniz.
BAŞ AĞRILARI VE MİGREN
Burada yararlı otlar nedenini ortadan kaldırmasa bile rahatlama getirir. Koyun gözü migren için birincil dereceden savunulabilir yararlı ot haline gelmiştir. Küçük ya da orta boy taze ya da donmuş yaprağını ekmek arasında günde 3 kez yenilirse vakaların %70'de (genellikle başı ısıtılınca rahat eden hastalar) rahatlama sağlamaktadır. Ancak ,bunun çok duyarlı kişilerde ağız ülseri yaptığı saptanmıştır. Koyun gözünün çıkardığı sonuçlar bedende birikme niteliğindedir.Yani,sonuç vermesi için bazen 6 ay geçmesi beklenebilir.Seçenek olarak,bu otun yaprağının infüzyonu günde 2 kez yarım fincan içmek migren ağrılarını azaltır.
Lavanta da stresle ilgili baş ağrılarında yararlı olur ve kedi otu ile iyi bir bileşim oluşturur. Lavanta çiçekleri ile yapılan infüzyonu günde 3 kez içiniz. Kedi otunun standart in füzyonu gerginlikten gelen baş ağrılarına rahatlama getirir. Gebelik sırasında rahmin uyaracağı için koyun gözü almayınız.
BOĞAZ AĞRILARI
Limonun mikroplara karşıt oluşu özelliği okaliptüs gibi doğal bir antiseptik ile birlikte in füzyon olarak hazırlanıp alındığında daha da artırılır. Kekik güçlü bir mikrop kırıcıdır. Boğaz ağrısı, bademcik iltihabı ve larenjit için iyi bir gargaradır.
Çemen otunun standart çayı ile yapılan gargara, kasıkotu ya da veya yılan kökü boğaz ağrısına ağız ve il yangınları ile larenjite çok iyi gelir. Alman papatyası da denilen sarı papaya türünün yangınlara karşıt oluş ve antiseptik nitelikleri boğaz ağrıları, ağız iltihapları ve bunlara eşlik eden diş eti iltihaplarına çok iyi gelen bir gargara elde etmenizi sağlar. Bu belirtileri rahatlamak için iki kat yoğun sarı papatya in füzyonu hazırlayın. Nanede bulunan mentol de çok hoş kokulu bir antiseptik sağlar.
-Boğaz ağrıları için adaçayı ya da kekik sıcak kompres hazırlanıp atkı gibi boğazı sıcak tutmak üzere sarılır. Ayrıca bu amaçla meyankökü de çiğnenebilir.
ÇIBAN VE YARALAR
Çıban baş vermesi için limonun suyu uygulanır ya da haşlanmış yarım soğanın ortasındaki ilk tabaka çıkarılıp çıbanın üzerine minik bir kubbe oluşturacak şekilde oturtulur. Çıban ve yaraya mikrop kırıcı kedinanesinin yapraklarından hazırlanan lapa; gene mikrop kırıcı olan planetin muzunun yaprakları ya da boy
otunun(çemen)tohumları yangını azaltmak yerel iyileştirme sağlamak üzere uygulanır. Eğer bir yerimizde yangın ve mantar iltihabı varsa, aynısefanın taç yapraklarının merhemi güvenlikli bir iyileşme sağlar.
DEPRESYON (DÜŞKÜNLÜK)HALİ
Lavanta çiçeği in füzyonu günde üç kez alındığında etkili bir canlandırıcı içecek olur. Özellikle biberiye ile birleştirilirse bu etki daha da artar. Biberiye psikolojik gerginlikle sonuçlanan veya hastalık sonrası duyumsanan bitkinlik durumlarında da çok iyidir. Standart in füzyonu hazırlanır. Ayrıca iyi bir bileşim oluşturulur.
DİŞ AĞRILARI
Karanfil ağacının kurumuş çiçeği güçlü bir yerel antiseptik ve hafif ağrı kesicidir.
Kısa süreli önlem alarak 1 damla karanfil yağını hidrofil pamuğa damlatılıp ağrıyan diş ya da yakınına dokundurun. Cin yağı ile karanfil yağını karıştırıp pamukla sürün
Buna seçenek olarak bir kurumuş karanfil ağacı çiçeğini dilin içine ve ağrıyan dişin yakınına koyun ve etkili olduğu sürece orada bırakın.
GAZLI OLMA HALİ
Anason tohumu, firenk kimyonu ya da rezene gaz çıkarma durumunda teker teker etkili iken, bunların bileşimi daha da etkili olur.3 yararlı otu karıştırıp in füzyon hazırlayarak her yemekten 30 dk. önce birer fincan içiniz.
Birçok baharat tohumu da gaz çıkarmaya yardımcı olur iken, istenilen sıklıkla karanfil ağacı kurumuş çiçeği veya yeni bahar tohumları çiğnenir ya da in füzyonları içilir. Yemeğe serpilen karabiber de gazı çıkarır. Zencefil kökü kakule ve kişnişin çok hoş kokuları olup bunlar gaz ve neden olduğu ağrıları geçirirler.
Oğul otu gazlı olma halinin bedende yol açtığı spazmları rahatlatır ve 1/2 çay kaşıklık bir dozluk toz halindeki melek otu kökü mide ve karın boşluğundaki gazları çıkartır.
GEBELİK VE DOĞUM
Gebelik sırasında güçlü etkileri olan ve özellikle rahmi uyaran altın mühür gibi yararlı otların alınmasından kesinlikle sakınılmalıdır.
Doğum ağrılarının ilk aşamalarında süngere emdirilen gül suyu, lavanta suyu ya da biberiye in füzyonu ile bedeni silmek hem rahatlatıcı hoş bir koku hem de hafif antiseptik etkiler sağlar.
GERGİNLİK HALİ
Sakinleştirici ilaçların tersine, sinirsel gerginliği rahatlamaya ek olarak yararlı otlar merkezi sinir sistemini düzeye koyup canlandırırlar.
Burada en iyi iki tedavi şekli pek çok sinirsel şikâyete iyi gelen çiçekli tepsi ile kediotu ile yapılan: sinirsel spazmlara, ürpermelere, fobilere uykusuzluk ve huzursuzluk hallerine iyi gelen iyileştirmeleridir. Ne iyidir ki bu iki yararlı ot birlikte çok iyi bileşim oluşturur. Bu otların ayrı ya da bileşim olarak in füzyonlarını hazırlayın.
Ağır stres halinde günde üç kez 1 fincan ya da her 3 saatte yarım fincan içiniz. Matbu tedaviyi çok uzun sürdürmeyin. Hodan yapraklarının standart in füzyonu böbrek üstü bezleri için tonik olup streslere karşı tepki gösterir. Hodanın çiçek ve yaprakları cesaret artırmada geleneksel üne sahiptir. Bir şarap kadehi in füzyonu stres halinde sinir sistemini rahatlatır.
Çok heyecanlı ve telaşlı geçen bir günden sonra ginseng ya da ıhlamur çiçeği veya lavanta çayını merkezi sinir sistemimizi rahatlatıp düzene koymaları için içiniz. Ihlamur çiçeği ve lavanta sinirsel yorgunluğa karşı savaşmak üzere çok iyi bir bileşim oluştururlarken oğul otu depresyona karşı beden etkinliğini hafifçe artırıp gerginliği azaltır. Oğul otu da lavanta ve ıhlamur çiçekleri ile iyi bir bileşim oluşturur. Gerektikçe bu bileşimin çayını sabah ve akşamları birer fincan içiniz.
Kestere merkezi sinir sistemini güçlendirir ve hafif yatıştırıcı olurken özellikle baş ağrısı ve nevraljilere iyi gelir. Günde üç kez birer fincan in füzyonunu içiniz.
Rahatlatıcıları istendiği anda içilebilen sarı papatya ve stresle ilgili gerginlikleri yatıştırıp rahatlatıcı olan çuha çiçeğinin in füzyonlarını alın. Bunları taç yaprakları ile hazırlayacağınız in füzyonu günde 3 kez birer fincan içebilirsiniz. Bunlar istenirse ıhlamur çiçekleri ile bileşim yapabilir.
Gerginliği azaltmak için bindirteli otunun standart in füzyonu ağrı kesici ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Depresyon hali olmadıkça, endişeyle ilgili kötü durumlarda sinirleri yatıştırır. Öte yandan sinir sisteminin uyarıcısı olan biberiye, depresyona neden olan gerginlikleri atlatmada yararlıdır.
GÜNEŞ YANIKLARI
Güneş yanığı ya da hafif yanıklar için sarısabır yapraklarının suyu serinletici ve iyileştiricidir. Doğrudan doğruya yanık yere uygulanır. Bu konuda kuzukulağı da serinletici ve iyileştiricidir. Kuzukulağı çayının güneş çarpması ve bitkinlik hallerinde yardımcı olacağı ve günde 1 fincan alınması gerektiği söylenir. Bin bir delik otunun yağının sıcak suda elde edilen eriyiği de hafif yanıklara iyi gelir.
HEMOROİD (BASUR)
Hafif hemoroit vakası için ilk seçenek basur otudur. Anüs çevresindeki şişmiş damarları büzüp rahatlatır. Bu otun kökünün standart in füzyonun için ya da yoğun in füzyonuyla hazırlayacağınız merhemi yerine uygulayın. Hemoroit kanamaları için yararlı otun merhemini sürün. At kestanesi yemişlerinin difüzyonu günde üç kez içilir ya da kompres yapılırsa damarları güçlendirir ve hemoroit tedavisine yardımcı olur.
-Sarıhalile ve karahalile zeytinyağında yumuşatılır.
-Toz haline getirilir.
-Mercimek büyüklüğünde yutulur.
-Meşe odunu kül haline getirilir. Çay ağacı yağıyla krem haline getirilerek pansuman yapılır.
İÇKİ SONRASI RAHATSIZLIKLARI
Limonlu su ya da fazla C vitamini içeren portakal suyu, sıcak nane veya yabani kekik çayı bu gibi rahatsızlıkları azaltabilir.
Civanperçemi ve mermer çiçeği çayı da bedende bulunan tüm toksin maddeleri atar.
İŞTAHSIZLIK
Frenk kimyonu ile ginseng güçlü uyarıcılardır. Bunlardan birinin standart in füzyonu istendikçe her yemekten yarım saat önce içilir. Köpekayası çayı günde üç kez 1 fincan alınırsa, grip ya da iştahı kesen diğer hastalıklardan sonra sindirim sistemini uyarıp iştahı açar.
KUSMA VE MİDE BULANTILARI
Yeni öğütülmüş zencefil ya da tarçın kabuğu in füzyonu yapılır ve gerektikçe alınır. Ya da bunlar normal çayın üzerine serpilip içilirse kusma ve mide bulantısını yatıştırır. Karanfil ağacı kuru çiçekleri yemek ve içeceklere hoş koku verirken, infüzyonunu hazırlayıp içilirse sindirim sistemini uyarıp mide bulantısını bastırır. Bunun için 10 karanfil ağacı çiçeğini 1 fincan kaynar suda demleyin ve gerektikçe içiniz.
MAYASIL KAN DOLAŞIMI VE SOĞUK AYAKLAR
El ve ayakları ısıtmak için onları ılık suda ısıtılmış hanımeli çiçeğinin sıvısıyla, hafifçe ıslatıp masaj yapın. Bu işlem, deri yüzeyine kan akışını sağlayacaktır.
Bedende kötüleşmiş kan dolaşımı yüzünden soğuk olan ayaklardaki kan dolaşımını geliştirmek için 1 yemek kaşığı yeni öğütülmüş hardal tohumunu 2 litre suya karıştırın. Acı biber tohumu tozu da kan dolaşımını uyarmak üzere güçlü bir ilaç olur, el ayak uçlarına kan akışını sağlar
Mayasılın düzelmesi için bunlarla yapılan merhem kullanılır.
Mürver çiçeği yaprağı mayasıla iyi gelir.1 birim taze yaprağa 2 birim petrol jölesi karıştırın ve yaprakla kıtır kıtır olana kadar ısıtın. Karışımı süzün ve kaba koyarak etiketleyin. Gerektikçe kullanın.
Kötü kan dolaşımını geliştirmek için gülün çiçek tabanı ile atkuyruğu karışımı yada karabuğday çayını her gün kılcal damarları güçlendirmek üzere için. Bazı baharat türleri ve güçlü kokulu yararlı otlar söz gelişi, karabiber, karanfil ağacı çiçeği, tarçın, kişniş, kimyon, yeni öğütülmüş zencefil kökü, sarımsak, mercanköşkü biberiye ve kekik kan dolaşımını geliştirirler. Bunları sık sık özellikle kış aylarında perhiz katıp kullanın
MİDE AĞRILARI
Hastalığa neyin sebep olduğunu bilenler için; koşullar izlendiği sürece yararlı otlar o kişiye yardımcı olabilir.
Rahatlatmak, iyileştirmek ve midenin duyarlı mukozasını takviye etmek için yangı azaltma etkisi bulunan sarı papatya ya da gülhatmisi çayını gerektikçe içiniz.
Sindirim bozuklukları bu tür karaağacın kabuğunun satın alacağınız tozunu ilaç gibi kullanabilirsiniz.1/2 ila 1 yemek kaşığı toz ağaç kabuğunu soğuk suya katarak macun yapın. Sonra 1 fincan ılık süt ya da su ve tatlandırıcı olarak bal ile karıştırıp iyice kaşıkla çevirdikten sonra içiniz. Midede uzun süreli ve şiddetli ağrılar bir tıp uzmanın tanısını gerektirir.
Sindirim izlikten doğan mide krampları için antiseptik olan kedinanesinin in füzyonunu için.
ÖKSÜRÜKLER
Bronşlardaki iltihaplanma ile mücadelede güçlü antibiyotik içeriği nedeniyle sarımsak yiyin. Akciğer ve hava geçitlerindeki hava ve ısıyı çıkartmak için ilk seçenek köpek ayasıdır. Bunun standart ve ılık in füzyonunu günde üç kez içiniz. Öksürük ve soğuk algınlıklarında önemli olan bir yararlı ot da öksürük otudur. Bu otun yaprak ve çiçeklerinin in füzyonu ciğerlerdeki hava geçitlerini rahatlatır, doku iyileşmesini destekler ve duyarlı mukoza zarlarını daha fazla zarar görmekten korur.
Öksür spazmlarını rahatlamak ve mukozayı temizlemek için çuhaçiçeği şurubu ya da bunun kökünün 5 dk. süreyle kaynatılarak elde edilen bitki özünü günde 3 kez 1'er fincan içiniz. Öksürük otu ve anason birlikte alınır. Bu karışımın balgam söktürücü özelliği vardır. Ve öksürüklere karşı alınan bu karışım daha fazla damak tadı içerir.
Rahatsız edici öksürükler için aşırı nezle ve balgam çıkarma durumlarında andızotunun antiseptik etkisi, bitki özünün rahatlatıcı niteliği ile çok iyi bir ilaç oluşturur. Bitkinin ufalanmış kökünden 1 çay kaşığı alıp in füzyonunu hazırlayın ve her 9 saatte bir 1 fincan için. Böylece günde aşağı yukarı 3 kez içilir. Rahatsız edici öksürük gülhatmisi kökünün tozunun in füzyonu ile hafifletilir. Bu in füzyonu ile hafifletilir. Bu in füzyona köpekayası ve meyan kökü de eklenebilir.
Çok kuru öksürükler için köpekayası in füzyonunu sağır kuyruğu ile birleştirin.
Nezleyi hafifletmek için göğse uygulamak üzere yeni öğütülmüş hardal tohumunu kullanarak bir lapa hazırlayın.110 gr ezilmiş hardal tohumunu ılık suyla karıştırıp koyu kıvamda bir macun elde edin. Bunu iki katlı gazlı bezin arasına yayın ancak alttaki gazlı bezi ıslatın ki cilde yapışmasın. Bu lapayı yalnızca bir dakika süreyle göğsün üzerinde tutun. Hardalla birlikte keten tohumu da nezleyi hafifletme işleminde yardımcı olur. Planetin muzunun yaprakları da hafif bir balgam söktürücüdür. Bu yararlı ot özellikle Rus ecza şirketleri tarafından üretilmektedir. Çin anasonun da balgam söktürücü ve mikroplara karşı güçlü bir etkisi vardır. Ayrıca bu yararlı ot diğer öksürük ilaçları ile çok iyi bileşim sağlamaktadır.
PEKLİK
Diyette lifli besinlerin yer alması ve düzenli spor yapma bağırsakların sağlıklı çalışması için önemli etkenler olurken, sinirsel gerginlik ve duygusal endişe halleri pekliğe neden olurlar. Yararlı otlar bu konuda kişiye yardımcı olabilirler.
Ancak olayın altında yatan nedenler araştırılmalıdır.
Bu konuda gerektikçe alınan incir şurubu değerli bir ilaç olur. Ezilmiş keten tohumunun in füzyonunun da rahatlatıcı müshil etkisi vardır. Bundan sabah akşam birer fincan içilir.
Meyankökü hafif ve hoş bir müshildir. İstendikçe bu kök çiğnenir ya da 1 çay kaşığı kök tozunun 1 fincan kaynar suda elde edilmiş özünü günde üç kez içiniz
Ancak bunun fazla dozları güçlü reaksiyon yapar. Gül çiçeğinin tabanı da hafif bir müshildir. İkiye bölünmüş gül tabanlarının kaynar suda bitki özünü çıkarın ama bedeni rahatsız edecek tohum ve tüyleri atmak üzere iyice süzün. Bu bitki özünü gerektikçe içebilirsiniz.
Uzun süreli peklik durumu ya da bağırsak işlevinin değişmesi halinde uzman doktor ya da yararlı ot uzmanına başvurulmalıdır.
SAMAN NEZLESİ
Saman nezlesi ve benzeri alerjilerin sıkıntısını çekenler kedinanesi in füzyonundan yararlanabilirler. Bu in füzyon günde dört kez 1/2 fincan olarak alınır. Tahriş olmuş mukoza zarı zula otu mercan köşkü, lavanta ya da kekik ılık in füzyonlardan biri ile içilerek rahatlatılıp hafifletilir.
Acı fındığın 1 biriminin 4 birim su içinde kaynatılarak hazırlanan soğuk kompresi gözleri rahatlatır. Sıcak sığır kuyruğu ile gözlük otu çayı, gözlerdeki aşırı çapağı yok eder ve gözlük otu gözlerin etrafındaki kırmızılı lığı azaltır. Bunlar günde üç kez içilir. Ancak kızarmış ve ağrıyan göz kapakları başka etkenlerin sonucu da olabilir
Eğer bu belirtiler ısrarla devam ediyorsa yararlı ot uzmanına başvurunuz.
SİNDİRİM
Yemeklerde en çok tat ve baharat katan yararlı otlar aynı zamanda mide ve bağırsaklarda salgılanan sindirim sularının akışını uyarır ve bu uyarımla alınan yağların yağ asitlerine dönüşü ve besinlerin beden tarafından emilişindeki verim artar. Yemeklere yararlı otların klasik eşliği iyi bir gerçeği yansıtır.
Biberiye, yağlı koyun eti, rezene yağlı balıklar ve bayır turpu sığır etinin sindirimine yardımcı olur. Kokulu yararlı ot tohumlarından çoğu iyi sindiricilerdir.1 yemek kaşığı anason tohumunu alıp 1 fincan süt ile birlikte kaynatın ve bunu sindirim sisteminizi geliştirmek üzere için.
Kakule, tükürük akışını artırır ve sindirim sularına hoşnutluk veren bir koku katar. Her yemekten önce 1 fincan in füzyonunu içiniz. Sıcak nane çayı da yemeklerden sonra alınabilir. Hint yemeklerinin sonunda anason, frenk kimyonu, dereotu ve rezeneyi içeren bir in füzyon sunulur ve bu çok güçlü besinlerin sindirimine yardımcı olur.
Eğer hastalık dışında, sindirimde sürekli güçlükler çekiyorsanız nedenleri hızlı yemek yeme dengesiz beslenme ya da yaşadığınız ruhsal gerilimler olabilir. Böyle durumlarda sorunlarınızı yararlı otların etkisiyle azaltmayı düşünün.
Eğer sindirimle birlikte ısrarlı ve şiddetli ağrı varsa bir yararlı ot uzmanı ya da uzman doktora başvurun.
SİSTİT
Sistit ve diğer idrar yolu iltihaplarını önlemek ve sistemdeki fazla sıvıyı atmak üzere siğili huş ağacının standart infüzyonualınır. Bu in füzyon aynı zamanda ayıüzümü ile bileşim haline getirilebilir.
Sweet Jo Pye'nun kaynatılmasıyla elde edilen bitki özünü günde üç kez içmek, sistiti de içermek üzere idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Civanperçeminin standart in füzyonu da antiseptiktir ve sistitten kurtulmaya yardımcı olur.
UYKUSUZLUK
Depresyon hali dışında uykusuzluk çeken kişiler için yatmadan önce faydalı bir yatıştırıcı olan şerbetçiotunun çayını içmek iyi gelir. Gerginlik ve endişeleri azaltmak üzere buna kedi otu ve çarkıfelek çiçeği eklemek de iyi bir bileşim oluşturur. Sarı papatya çayı ve kedi nanesi çayı da geleneksel bir rahatlatıcı ve endişeleri yok edici olup yatmadan önce alınan yararlı ot ilaçlarıdır. Çarkıfelek ve portakal çiçeği çayları da uykusuzluğa iyi gelir.
VARİSLİ DAMARLAR
Damarların varisle kapanmasını önlemek üzere çok şey yapılabilir; Pekliği geçirin diyetinize B, C ve E vitaminlerini katın, daha çok spor yapın, sigara içmeyi bırakın; çok sıcak suyla banyo yapmaktan ve uzun süreler ayakta kalmaktan kaçının.
Dolaşımı uyardıkları için zencefil ve toz acı biber gibi baharatı kullanın. Rutin adı verilen kılcal damarların esnekliğini artıran karabuğday, alıç yemişi ve at kestanesi gibi yararlı bitkilerin in füzyonlarını için. Bunları günde üç kezdin fazla almayın. Ya da kompres veya losyon olarak uygulayın.
Eğer damarlarınız ağrılı ya da yangılı ise aynı sefa çiçeği kompresi ve acı fındığın ispirtolu eriğini de ağrıları ve yangıyı azaltmak amacıyla kullanabilirsiniz.
Devam edecek
Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır.
Bu bilgiler, hiçbir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır.
Doktor diyetisyen ve herbisitler tarafından yetkili eczacılar güvenilir, yaninda bitki aromatik okul mezunu veya kimyager çal iştiran, izni alınmış aktarlar tarafından güvenli şekilde kullanılmalıdır.
Sitede yer alan yazıların her türlü kullanımı ve uygulanması sonucu doğan hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır.
Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiçbir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz.
NOT: KAN BİLGİLERİNİZİ BİLMEDEN BİYOKİMYANIZI TARAMADAN, ARAŞTIRMACI DOKTORUNUZA, AKTARLARA DANIŞMADAN BİTKİ VE BİTKİ TÜRLERİNİ KULLANMANIZ TAVSİYE EDİLMEZ.