KARA İKLİMİNDE FİDECİLİK YETİŞTİRME PROJESİ FİDE YETİŞTİRİCİLİK SAKLI ŞİFA
KARA İKLİMİNDE FİDECİLİK YETİŞTİRME PROJESİ FİDE YETİŞTİRİCİLİK
Sebze türleri yetiştirme şekillerine göre farklılık gösterirler. Soğuk ve sıcağa karsı hassas olmayan sebzelerin tohumları direk olarak tarlaya ekilir
BU SEBZE TÜRLERİ;
Havuç ,maydanoz, ıspanak ve bezelyedir. Diğer bir grup sebzeler ancak iklim koşulları elverişli olduğu anda direk tohum ekimi ile yetiştirilirler. Bu sebzeler soğan, fasulye, bakla ,hıyar, kavun, karpuz, turp gibi sebzelerdir. Bu sebzelerin fidelerinin yetiştirilerek tarlaya dikilmesi çoğu kez masrafı kurtarmaz. Bu sebzelerde tarlaya direk tohum ekimi önem kazanır
Vegetasyon devresi uzun sebzelerin fidelerinin yastıklarda yetiştirilmesi ile bitkilerin vegetasyon devreleri kısaltılmış ve pazara bu sebzelerin para getirdiği erken devrede ürün çıkarılmış olur .Domates, biber, patlıcan, pırasa ,lahana, karnabahar, kereviz
Fide ile üretimi yapılan sebzeler grubundadır. Sebze fideleri yastıklarda, tüneller de ve seralarda yetiştirile bilmektedir. Yastıkların hazırlama zorluğu, taze gübre bulmanın zor olması gibi sorunlar nedeniyle kullanımı azalmıştır .Bunun yerini seralar ve tüneller almıştır. Son yıllarda hazır fide üreten firmaların oluşması fide yetiştiriciliğini ayrı bir sektör haline getirmiştir.
Fide yetiştiriciliğin de son yıllarda değişik ortamlardan yararlanılmaktadır.
Turbo ,perlit, kum ve topraksız ortam gibi ,ancak sebze fideleri hangi ortamda yetiştirilirse yetiştirilsin bol saçak köklü, diri görünüşlü ,gövdesi kızarık olanlardan seçilerek bahçeye dikilmelidir.
Sebze fidesi yetiştirmek için hazırlanacak tohum yatağı sürgün ve kök gelişmesini sağlayacak derecede hava içeren ,tohumla toprak arasında teması sağlamaya
uygun olacak sekil de hazırlanmasına dikkat edilmelidir.
Fide yetiştirme de, fidenin yetiştirileceği toprak ve iklim faktörlerinin ayarlanması gerekir.
Fide yetiştirme yerinde iklim faktörleri sıcaklık, ışık, nem, havalandırma ve hava hareketidir.
Fide yetiştirilecek ortamda sıcaklık, ışık ve nem dengesi iyi ayarlanmalıdır. Sıcaklığın, normalde yazlık sebzeler için gündüz 21-24°C, gece 16-18°C;kıslık sebzelerde gündüz 18-20°C,gece 12-15°C arasında olması istenir.
Ancak kıs aylarında güneş ışıklarının miktarı azaldığından, havalar çoğunlukla bulutlu ve kapalı olduğundan ışık şiddeti azdır ve bu az ışık şiddeti ek ışıklandırma ile arttırılmayacaksa, bu ışık şiddetine göre, yukarıdaki sıcaklık dereceleri 3-5°C arasında düşürülmelidir.
Sıcaklık düşürülmezse, ışık azlığından ve yüksek sıcaklıktan dolayı fideler boya kaçar.
Neden fide ile üretim tercih edilmektedir Geniş alanlarda yapılan yetiştiricilikte sağladığı yararlar nedeniyle fide ile üretim tercih edilmektedir. Fide ile yetiştiricilikte tohum sarfiyatının azalması.
Toprak koşullarının tohumla ekime uygun olmaması. Uygun tohum ekim mibzerlerinin yokluğu Yazlık sebzeler için erken ilkbahar döneminde düşük sıcaklık risklerinden korunma, Erkencilik sağlaması Düşük ve düzensiz çimlenmeyi ve çıkısı önlenmesi
FİDE YETİŞTİRME YERLERİ
Fideler seralarda, fide yastıklarında ,saksı veya tüp içinde yetiştirilir. Tüplü fide yetiştiriciliğinde hem yazlık hem de kışlık sebzelerin tohumları kasalara, plastik torbalara, saksılara veya viyollere ekilmektedir
Viyollerin bakımı ve tarlaya taşınması kolay olduğundan dolayı genelde tohumlar arklı büyüklükteki fide yetiştirme viyollerine ekilmektedir.
Tohum ekim ortamı olarak torf, perlit, vermikülit karışımları veya toprak, çiftlik gübresi kullanılmaktadır
Viyollerde çimlenen tohumlar kışlık sebzeler için sera altına, yazlık sebzeler için ise gölge bir yere alınırlar. Tüplü fide yetiştiriciliğin de fidelerin tarlada tutma oranı yüksek olması ,erkencilik sağlanması ve bitkilerin düzenli gelişmesi gibi faktörler etkili olduğundan ötürü ülkemizde tüplü fide ile yapılan yetiştiricilik son yıllarda artmıştır.
İYİ BİR FİDENİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR
Sağlıklı ve yüksek verim elde edebilmek için fidelerde aşağıdaki özellikler olmalıdır:
Fide diri olmalı Kuru maddece zengin olmalı Fazla genç veya fazla yaslı olmamalı Fideler çok fazla boylanmamalı Kalın ve kuvvetli olmalı Bazı türlerde kendine özgü mumsun tabaka ve renkler oluşmalı Kök sistemi sağlam ve tam olmalı ,mümkünse üzerinde bir miktar toprak bulunmalı Fidelerin tümü aynı büyüklükte ve gelişme döneminde olmalı.
SEBZE FİDESİNDE DİKİM ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Toprak tavında ve iyi şekilde islenmiş olmalıdır. Toprak organik maddece zengin olmalı değilse takviye edilmelidir. Seranın veya tarlanın toprak ve su analizleri yaptırılmalıdır.
Toprak hastalık ve zararlı etmenlerine karsı steril edilmelidir. Yabancı ot problemi var ise kontrolü için kültürel ve gerekiyorsa bitki türüne uygun kimyasal önlemlerin alınması gerekmektedir. Çift sıralı dikimler tercih edilmelidir.
Fideleri dikim esnasında ana gövdenin hemen üstünden yapraklarından tutarak dikim gerçekleştirilir. Dikim sırasında kesinlikle boğaz doldurma işlem yapılmamalıdır. Dikim sonrası mutlaka can suyu verilmelidir.
SEBZE FİDESİ TOHUM ATIMININ
Mikserde torf karışımı hazırlanması ve tohum atma makinasına aktarılması.
Viyollerin viyol şarjörüne yerleştirilmesi. Makinanın viyolleri alması ve torf doldurup sıkıştırması. İz vurucunun viyol gözlerine iz vurarak tohum atım yataklarını açması.
Tohum atım baslığının tohumları alması ve viyol gözlerine yerleştirilmesi. Tohum atılan viyollerin vermikulitle kapanması. Viyollerin sulanması. Viyollerin otomatik istiflenmesi. Viyollerin paletlere yerleştirilmesi
SEBZE FİDELERİNİN TESLİM
Fide viyollerini straforlardan çıkarttıktan sonra nakliyeye mukavemetli karton kutulara yerleştirilerek kargoya verilir.
FİDELİKLERDE BAKIM İSLEMLERİ:
Sebze türlerine göre tohumlar 7 15 gün içinde çimlenirler. Fidelerin iyi bir
gelişme gösterebilmeleri için tohum kiminden itibaren bakımlarına çok dikkat ve özen gösterilmesi gerekmektedir.
Fidelikte yapılacak bakım isleri arasında zamanında ve yeteri kadar, hava koşullarına bağlı olarak sulama ,yabani otların ayıklanması ,havalandırma hastalık ve zararlılara karsı 10-15 günde bir fungusit ve insektisitlerle ilaçlama gerekmektedir.
Ülkemizde fide üretimi yapılan her yerde fide çökerten hastalığı görülmektedir .Çökerten hastalığı bitki üzerinde fide döneminde etkili olmaktadır. Çıkıştan önce zarar meydana gelebilir. Bitki, fide dönemindeyken toprakla temas eden kök boğazından itibaren yatmaya baslar.
Fidelerde, çıkış dönemi öncesinde ve sonrasında görülebileceği gibi toplu ölümlere neden olmaktadır. Ülkemizde fide üretimi yapılan her yerde fide çökerten hastalığı görülmektedir.
Çökerten hastalığı bitki üzerinde fide döneminde etkili olmaktadır. Çıkıştan önce zarar meydana gelebilir. Bitki, fide dönemindeyken toprakla temas eden kök boğazından itibaren yatmaya baslar.
Fidelerde, çıkış dönemi öncesinde ve sonrasında görülebileceği gibi toplu ölümlere neden olmaktadır. Çökerten hastalığının etkili olabilmesi için fideliğin, hastalık için uygun koşullar da bulunması yeterli olacaktır
KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMLERİ:
Hastalık belirtisi gösteren ya da zarar gören fidelerin harç toprağı boşaltılmalı ve içerisi temizlenmelidir.
Bu işlem sonrasında yeniden fidelik toprağı hazırlanabilir. Hastalıklı fideler, diğer fidelerden ayrılmalı ve tohum ekimi sokulmamalıdır.
Fideler fazla sulanmamalı ve sık sık havalandırılmalıdır.
Asırı azotlu gübre kullanımından kaçınılmalıdır.
Fidelik kurulacak alan doğru olarak seçilmeli ve güneş alımı engellenmemelidir. Ayrıca fidelik soğuk rüzgarlardan korunmalıdır.
Kullanılabilecek Bazı ilaç
Bordo bulamacı Bakır Sülfat
Bakır oksiklorid %50
Captan %50
Hymexazol 360g/l
Propineb %70
Mancozeb %80
Maneb %80
Sağlıklı fide elde edebilmek için bitkiyi fide döneminde beyaz sineğe karsı korumak için önlem alınmalıdır.
Bunun için; Havalandırma açıklıkları mutlaka tü 462 mm ile kapatılmalıdır. Sera çevresinde ve içindeki yabancı otlar yok edilmelidir
Sera içindeki nemi aşırı yükseltmemek için gereksiz sulamalardan kaçınmalı ve havalandırma yeterli düzeyde yapılmalıdır. Gereğinden fazla azotlu gübre uygulamasından kaçınılmalıdır, bitki bünyesindeki azot beyaz sinek için uygun bir besin ortamıdır.
Seralardaki giriş çıkış ve havalandırma açıklıkları, erginlerin girmesini önlemek amacıyla tül ile kapatılmalıdır.
ORGANİK SERACILIK KARA İKLİMİNDE TROPİKAL FİDE VE MANTAR PROJESİ TROPİKAL FİDE VE MANTAR PROJESİ ORGANİK FİDE ÜRETİM SERA KARASAL İKLİM
Bu sera soğuk iklimde kısa alanda fide ve mantar yetiştirme projesidir.pilot alan Yozgat /sorgundur
ORGANİK TARIM
Yanız Kurt yanız adam. .Sadece " yaratana " sığınır... Saklı şifa 1001 Tat Organik ekim proje alanı...10 000 kök Toprak sana çok şey veriyor .
Not...Resimde gördüğünüz koyu yeşil otları Kansoleji üreten sıvı ile yok ediyorlar...sonrası ne mi.. SİZLER Düşünün...
Ben ürünü aldıktan sonra hemen toprağı çapa yatıp. .Çizgi attıktan sonra.. Toprak üstü yaprak aldıysam seneye hemen toprak altı havuç veya turpa atıyor (ekiyor) oda sıvı gübre oluyor.(Oda toprağı yumuşatıyor hava almasını sağlıyor toprak altı kilsleri parçalıyor).. Yanı topraktan geliyor toprağa gidiyor...Ben hep yapıyorum...
" Efendim mahsul küçükmüş, Hastanenin de büyük olduğunu unutuyorlar Önce nemi parazitten başlar can boğazdan ölüm bağırsaktan gelir "
Şifası mı... Bir kaşık Bal ,Bir fincan sirke, Bir tatlı kaşık çörek otu...Üstüne acı 5 adet baden, Bir tatlı kaşık çörek otu, az miktar bir tutam taze zencefil...Her sabah mevsim başlangıç 21 gün uygula... Hastaneler yok olur.
2012- 2015 -2016 yılları Kendi gücüm ve kendi imkanlarımla ve RABBİMİN izniyle.. Belki kazanmadım ama isyanda etmedim sadece adam tanıdım.. O bile yetti. Her şey anlatıldığı gibi değil.. Bazı işler hayır Bazı işler şerri.. Getirir...
Sadece Manevi destek sağlayan ilce kaymakama anlattım ,Sera ortamı, tohumun çimlenmesi ve fidenin gelişmesi için en iyi sıcaklık ve nem şartlarını sağlar.
Bu nedenle tohumdan fide üretimde sera ortamı özellikle tercih edilmelidir.
Pirii World tarafından geliştirilen ve Türkiye’de ilk defa ışık sisteminin kullanıldığı bu sistem gün ışığında lab (fotosentez) sistemidir.
Özellikle karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bitkilerin kış aylarında ihtiyacı olan ısı ve ışığın karşılanması çok önemlidir.
Fideler de tüm bitkiler gibi ısı ışık ve nemin temininde maliyeti düşürmek için kurulan bir sera sistemidir.
Burada yapılacak fide üretimi Aralık ayından 15 şubata kadar seracılara, 20 Şubattan 20 nisana kadar tarlaya yönelik olacaktır.
Diğer aylarda kültür mantarı yapılır .Buna göre hazırlanmış projedir. On metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde 2,50 metre yüksekliğinde 3 katlı fidede 100.000 adet. Mantarda toprak atımı 3 ton mantar alımı 900 kg kültür mantarı elde edilir.)
Resimler eklenecek
SERA KONTROL ÜNİTESİ TÜM SERALARDA
Sera kontrol ünitesi, seranızı ısı, ışık, nem ve sulama açısından tamamen dijital olarak kontrol eder. Aydınlatma olarak yeni teknoloji olan led teknolojisi kullanılmaktadır. Aydınlatmanızı istenilen zamanda 30 dk’da güneş doğar gibi yavaş yavaş aydınlanarak gün doğumunu simüle eder. Yine sizin istediğiniz zaman da yavaş yavaş kapanarak dün batımını da taklit eder. Böylece yetiştirilen fidelerin strese girmesi engellenir.
Ünite seradaki havayı nem ve Sıcaklık açısından da kontrol eder, gerektiğinde bu iş için üniteye bağlayacağınız nemlendirme ve ısıtma sistemini açıp kapayarak içerdeki havanın sabit kalmasını sağlar.
Sulama için üniteden günde kaç dakika sulama yapılacaksa bu ayarlanır her gün ayarlanan süre k adar damla sulama yapılması sağlanır.
Sera kontrol ünitesi siz orada olsanız da, olmasanız da bu görevleri yerine getirerek sağlıklı fideleri sizin yetiştirmenize yardımcı olacak bir ünitedir. Teknolojiyle ekran sera takibi yapılabilir
SERA KONTUROL UNİTESİNİN GÖRÜNTÜLERİ
90 ton komposto üretim ve bakim bir sera kontur ol sistemi ile 1 elemanın iş gücüyle üretin..
SERA KONTUROL 90 TON KOMPOS ÜNITESİ 1 ELEMAN
Resim eklenecek
-HAVALANDIRMA AYARI
-NEM AYARI
-ISI AYARI
-CO2 SENSORU
-TOPRAK ISI AYARI
-YAKIT AYARI
-SİS LE ME AYARI
-SULAMA AYARI
-DEZENFEKTE AYARI
-İLAÇLAMA AYARI
-UZAKTAN KONTUR OL VE İZLEME AYARI
-İKAZ ALARMI
-SAAT VE TARİH AYARI
-SERA İÇİ ÖZEL ÇIKIŞ BAĞLANTILARI VE AYARI
-İŞLEM İÇİ PROGRAM KARTI
SİS İLAÇLAMA VE SOĞUTUCU MAKİNASI YAPIMI
Huni şeklinde çelik veya saç yapılır geniş taraftan uç kısma kadar plastik hortum döşenir huninin geniş tarafına evinizde eskimiş elektrik süpürge motoru çekim tarafı ters takılarak huni in içine yerleştirilir.
Elektrik kısımları hunini ye şase etmeyecek şekilde monta sı tamamlanır, ister soğutucu ister sis olarak ,hatta dumanda kullanılır
Arka hortum su tankına dağlanır, sis inçe kalın atmak için huni ucu ,hadde aparatla inçe kalın ayarlanır .İster seralarda ister arı kovanlarda, ister bahçenizde ağaçlarda ,ahırlarda, kümeslerde ,çok rahat şekilde çok amaçlı kullanabilirsiniz.
Para bile kazana bilirsiniz. Malzeme şeffaf hortum ,elektrik süpürge motoru, huni şekilde bir parça.. Elektrik montaj bilimi. .Geriye kalan sizin başarınız.
ORGANİK SERA YAPIMI: Resimler Eklenecek
ORGANİK MANTARIN SERA DOĞAL ORTAMINDA YETİŞEN BİRKAÇ MANTAR RESMİ Eklenecek
İSTİRİDYE MANTARLARI ÇADIR İSKELETİ MANTAR ÜRETİMİNDEN ZENGİN OLAN VARMI
SİZE BİR GERÇEK HİKAYE 2005
Mandacılık lik kelimesi bu işin çılık olduğunu rahatlıkla söyleye bilirim çünkü tam tamına 58.000 kaybettim sebepleri çok .
Kaç üreticiyle de görüşsem aynı cevapları verdi iflasın eşindeyim dedi hatta bunu okuyan olursa aynı düşünceye katılır, burada karlı olan üreticiden alıp sıcak satış yapanlar kazanır, birde kom pos yapıp satanlar ,bir şevkle anlatılır, sonu hüsran la biter. ha bu işin sonu nasıl derseniz, çok iyi ,nedeni sorarsan tecrübe kazanırsın ben 58.000 tl ödeyerek bu tecrübeyi kazandım. bu parayı ödemeden önce bu işe girerken bu kadar tecrübem yoktu, neler mi öğrendim sorusuna cevap.
İTİMAT.. Kimseye itimat etmeyeceksin GÜVENMİYECEN.. Sen yap biz satarız bize üretici lazım derler……fosssss
PAZARLAMA….Pazarlamacı mal çıkasıya kadar seni sövüşler mal çıkınca arada bulasın, devamı malı satar, parası gelmez ,sattığı yer çok para kazanmak için yüksek fiyata satar satamadığı malı da iyede düşürttürür, sen debelleş sin için den .???WWW&????? etmeye devan edersin. saççi yolmaya…hiç boşuna debelenme her şeyi orda bırak kenara çekil sakinleş…
KREDİ,FAİZ,BANKA…Filaslar sana güvenerek, gayri menkulleri ne para verir ,günü gelir kara karaaaaaaaaa düşünür iki elini kafanı mengene gibi sıkarsın…
PES ETME …Otur düşün nerde neyi yaptın 180 derece dönüş yap işte o zaman kazan maya başlarsın..
BIKMA. İTİMAT ETME, GÜVENME ,PAZARLAMA DÜŞÜNME, HELE , HELE FAİZE GİRME
TEK YAPACAĞİN…Şey pazarlamayı kendin yap ,etraf ta mantar yapanlardan toplayarak ucuz ver peşin ver.. ŞİRKET ADINA .Barkot çıkar tarımdan işletme no su al ve paketle yüksek düşün ve yükseğe tırman işte kazanan olursun….
Hele ,hele komposu ya kendin yap yada güven kalitesi iste…veremiyorsa. .mal çıkınca ödeme garantisi yap…
SADEÇE HATIRLATMA…
KOMPOST
30 TON (100m2 için)
KULUÇKA
24 Derece sıcaklıkta 21 gün
PİN OLUŞUMU
16 Derece sıcaklıkta 7 gün
7 Gün sonrası 18 derece sabit tutun
HASAT
4 Flash %10 verim Toplamda ticari amaçlı %40 verim Kom post ölmez fakat verim azalacağı için kom postları gübre olarak değerlendirmek kom post maliyetini %50 azaltacağından ticari amaçlı bu yolun izlenmesi daha mantıklıdır.
Son silajlara doğru saman şerbeti sis leyin
İstiridye posaları nı atmayın kuyu açarak kaya tuzuyla silajlayım arpa küspesiyle büyük baş hayvanlarınıza sabah çorbası hazırlayın hem besiye çeker hem de sütte .
Kültür mantar posası veya toprağını çiçek toprağı veya toprak kabartmada kullanabilirsiniz. Satar gelir edebilirsiniz.
İstiridye de mantar odasına ikinci sefer atacağınız da çok iyi dezenfekte edin emin olasıya kadar devam edin dezenfekte yapmayınca ilk sefer gibi vermez. Ve anlaşılmaz hastalık yapar yapacağınız işten nefret edersiniz. Mantar araştırmacı olmak lazım çok iyi iş pazarın küvetliyse başarı elde değil.
Onun için araştırmak ,araştırmak Danışa danışa dağları aşarsın .Ama danışmadan iş yaparsan olduğun yerde bocalarsın.
ÖNERİ OL ARAK BASİT ORGANİK ÇÖZÜM.
-Odalarda İlk atığınız atmosferi yakalayın
-Odalarda Vazelin yakın teneke içinde yanıcıdır dikkatli yakın
-Odalarda Üzerlik ,pelin, ardıç, tüsü yapın tüm larvaları öldürün
-Odalarda 5 gün kaya tuzları yerleştirin veya ozonlayım
-Odalarda 5 gün havalandırın 11 ci gün kullanın.
DEZENFEKTE EVLERE ODALAR VE SERALAR
Melaleuca alternifolia (Çay Ağacı) Distile Suyu 1 lt veya yağı 50 cc
Biberiye Distile Suyu 1 lt veya yağı 50 cc
Civanperçemi Distile Suyu 1 lt veya yağı 50cc
Deiyonize suyu 5 lt ile homojenlend irin yani calkalayın sisleme veya pompayla atın.
NOT..Deiyonize suyu tüm eczaneler de bulabilirsiniz.
İSTİRİDYE MANTARI
MANTARHANE KURULUMU
Malzemeler 100 m2 odalar için
Isı yalıtımlı mantar çadırı 7*14 m
O2 fanı(2) adet
Co2 fanı(2)adet
Sisle me (4) adet
Kom post ayakları (392 adet)
Işıklandırma (30) adet
İklimlendirme sistemi (Tasarruflu) (Kur’muş olduğumuz iklimlendirme sistemi 3 cadır için )
MALZEME
100 M2 YALITIMLI MANTAR ÇADIRI :
O2 fanı(2) adet :
Co2 fanı(2)adet :
Sis leme (4) adet :
Komposto ayakları (392 adet):
Işıklandırma (30) adet :
İklimlendirme Tek çadır için 50000 btu klima
İklimlendirme 3 çadır için 120000 btu kanallı
İşçilik : İklimlendirmede bölgeye göre farklı yöntemler ,örneğin ısıtma sistemi olarak kat kaloriferi kullanılabilir. kanallı klimanın avantajı enerji tasarrufu sağlar. isteğe bağlı olarak bölgenin durumuna göre jeneratör veya güneş paneli ve rüzgar türbini konabilir.
SİNEK BÖCEK KOVUCU SU BAZLIDA YAPARSANIZ-SERALARA VE ODALAR
Maydanoz ardıç ceviz yaprağı acı ağaç bit otu karanfil ebe gömeci kâfur lavanta pelin otu (tütsü ve buğusu) evdeki haşeratları yok eder (hepsi birlikte ) tüm mikropları öldürür.
Solucan otu yarpuz pelin otu fesleğen ceviz yaprağı lavanta sedir ağacı (bu tertipler eve kolları sürüldüğünde bir sinek bile gelmez.
SERA KONTROL MERKEZİNDEN GÖRÜNTÜLER..PORTATİF SERA YAPIMI FİDE ,SEBZE ,KURUTMA, MANTAR
Sera ortamı, tohumun çimlenmesi ve fidenin gelişmesi için en iyi sıcaklık ve nem şartlarını sağlar. Bu nedenle tohumdan fide üretimde sera ortamı özellikle tercih e-dilmelidir.
Pirii World tarafından geliştirilen ve Türkiye’de ilk defa ışık sisteminin kullanıldığı bu sistem gün ışığında lab(fotosentez) sistemidir.
Özellikle karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bitkilerin kış aylarında ihtiyacı olan ısı ve ışığın karşılanması çok önemlidir.
Fideler de tüm bitkiler gibi ısı ışık ve nemin temininde maliyeti düşürmek için kurulan bir sera sistemidir.
Sera kontrol ünitesi, seranızı ısı, ışık, nem ve sulama açısından tamamen dijital olarak kontrol eder.
Aydınlatma olarak yeni teknoloji olan led teknolojisi kullanılmaktadır. Aydınlatmanızı istenilen zamanda 30 dk’da güneş doğar gibi yavaş yavaş aydınlanarak gün doğumunu si mü le eder.
Yine sizin istediğiniz zaman da yavaş yavaş kapanarak dün batımını da taklit eder. Böylece yetiştirilen fidelerin strese girmesi engellenir.
Ünite seradaki havayı nem ve Sıcaklık açısından da kontrol eder, gerektiğinde bu iş için üniteye bağlayacağınız nemlendirme ve ısıtma sistemini açıp kapayarak içerdeki havanın sabit kalmasını sağlar.
Sulama için üniteden günde kaç dakika sulama yapılacaksa bu ayarlanır her gün ayarlanan süre kadar damla sulama yapılması sağlanır.
Sera kontrol ünitesi siz orada olsanız da, olmasanız da bu görevleri yerine getirerek sağlıklı fideleri sizin yetiştirmenize yardımcı olacak bir ünitedir. Teknolojiyle ekran sera takibi yapılabilir
Kendinizde yapa bilirsiniz çift camlı veya ose be den malzemelerden yaralanırsınız çift camin için den gün ışık lefleri kullanın fotosentez yapacağından ektiğiniz sebzeler daha sağlıklı ve organik yetişecektir. Aramak isterse niz arayabilirsiniz ve bilgi edinebilirsiniz. Çift camda dikmeleri çam kullanın
Hobi olarak evinizde bahçeniz de çift camlı, obeseli , profilden organik seralar yapabilirsiniz ister fide ,ister sebze ,ister kültür mantar ,isterseniz istiridye mantar yetiştirebilir ,gelir bile sağlayabilirsiniz.
Mantar, siles ,karabuğday ,melisa, çörekotu ,lavanta
Devam edecek