SAKLI-ŞİFA
Bu site geçek dili ve imla ile ”edebiyatcı tarih felsefe ve veya editor” taraflarından düzeltirilerek yazılmamış ve bu site yazarı “tamamen terçübesine ” göre yazmış olarak sunulmuştur.
ORGANİK SERACILIK KARA İKLİMİNDE TROPİKAL FİDE VE MANTAR PROJESİ TROPİKAL FİDE VE MANTAR PROJESİ ORGANİK FİDE ÜRETİM SERA KARASAL İKLİM
Bu sera soğuk iklimde kısa alanda fide ve mantar yetiştirme projesidir.pilot alan Yozgat /sorgundur
ORGANİK TARIM
Yanız Kurt yanız adam. .Sadece " yaratana " sığınır... Saklı şifa 1001 Tat Organik ekim proje alanı...10 000 kök Toprak sana çok şey veriyor .
Not...Resimde gördüğünüz koyu yeşil otları Kansoleji üreten sıvı ile yok ediyorlar...sonrası ne mi.. SİZLER Düşünün...
Ben ürünü aldıktan sonra hemen toprağı çapa yatıp. .Çizgi attıktan sonra.. Toprak üstü yaprak aldıysam seneye hemen toprak altı havuç veya turpa atıyor (ekiyor) oda sıvı gübre oluyor.(Oda toprağı yumuşatıyor hava almasını sağlıyor toprak altı kilsleri parçalıyor).. Yanı topraktan geliyor toprağa gidiyor...Ben hep yapıyorum..
" Efendim mahsul küçükmüş, Hastanenin de büyük olduğunu unutuyorlar Önce nemi parazitten başlar can boğazdan ölüm bağırsaktan gelir "
Şifası mı... Bir kaşık Bal ,Bir fincan sirke, Bir tatlı kaşık çörek otu...Üstüne acı 5 adet baden, Bir tatlı kaşık çörek otu, az miktar bir tutam taze zencefil...Her sabah mevsim başlangıç 21 gün uygula... Hastaneler yok olur.
2012- 2015 -2016 yılları Kendi gücüm ve kendi imkanlarımla ve RABBİMİN izniyle.. Belki kazanmadım ama isyanda etmedim sadece adam tanıdım.. O bile yetti. Her şey anlatıldığı gibi değil.. Bazı işler hayır Bazı işler şerri.. Getirir..
Sadece Manevi destek sağlayan ilce kaymakama anlattım ,Sera ortamı, tohumun çimlenmesi ve fidenin gelişmesi için en iyi sıcaklık ve nem şartlarını sağlar.
Bu nedenle tohumdan fide üretimde sera ortamı özellikle tercih edilmelidir.
Pirii World tarafından geliştirilen ve Türkiye’de ilk defa ışık sisteminin kullanıldığı bu sistem gün ışığında lab (fotosentez) sistemidir.
Özellikle karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bitkilerin kış aylarında ihtiyacı olan ısı ve ışığın karşılanması çok önemlidir.
Fideler de tüm bitkiler gibi ısı ışık ve nemin temininde maliyeti düşürmek için kurulan bir sera sistemidir.
Burada yapılacak fide üretimi Aralık ayından 15 şubata kadar seracılara, 20 Şubattan 20 nisana kadar tarlaya yönelik olacaktır.
Diğer aylarda kültür mantarı yapılır .Buna göre hazırlanmış projedir. On metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde 2,50 metre yüksekliğinde 3 katlı fidede 100.000 adet. Mantarda toprak atımı 3 ton mantar alımı 900 kg kültür mantarı elde edilir.)
SERA KONTROL ÜNİTESİ TÜM SERALARDA
Sera kontrol ünitesi, seranızı ısı, ışık, nem ve sulama açısından tamamen dijital olarak kontrol eder. Aydınlatma olarak yeni teknoloji olan led teknolojisi kullanılmaktadır. Aydınlatmanızı istenilen zamanda 30 dk’da güneş doğar gibi yavaş yavaş aydınlanarak gün doğumunu simüle eder. Yine sizin istediğiniz zaman da yavaş yavaş kapanarak dün batımını da taklit eder. Böylece yetiştirilen fidelerin strese girmesi engellenir.
Ünite seradaki havayı nem ve Sıcaklık açısından da kontrol eder, gerektiğinde bu iş için üniteye bağlayacağınız nemlendirme ve ısıtma sistemini açıp kapayarak içerdeki havanın sabit kalmasını sağlar.
Sulama için üniteden günde kaç dakika sulama yapılacaksa bu ayarlanır her gün ayarlanan süre k adar damla sulama yapılması sağlanır.
Sera kontrol ünitesi siz orada olsanız da, olmasanız da bu görevleri yerine getirerek sağlıklı fideleri sizin yetiştirmenize yardımcı olacak bir ünitedir. Teknolojiyle ekran sera takibi yapılabilir
SERA KONTUROL UNİTESİNİN GÖRÜNTÜLERİ
90 ton komposto üretim ve bakim bir sera kontur ol sistemi ile 1 elemanın iş gücüyle üretin..
SERA KONTUROL 90 TON KOMPOS ÜNITESİ 1 ELEMAN
Resim eklenecek
-HAVALANDIRMA AYARI
-NEM AYARI
-ISI AYARI
-CO2 SENSORU
-TOPRAK ISI AYARI
-YAKIT AYARI
-SİS LE ME AYARI
-SULAMA AYARI
-DEZENFEKTE AYARI
-İLAÇLAMA AYARI
-UZAKTAN KONTUR OL VE İZLEME AYARI
-İKAZ ALARMI
-SAAT VE TARİH AYARI
-SERA İÇİ ÖZEL ÇIKIŞ BAĞLANTILARI VE AYARI
-İŞLEM İÇİ PROGRAM KARTI
SİS İLAÇLAMA VE SOĞUTUCU MAKİNASI YAPIMI
Huni şeklinde çelik veya saç yapılır geniş taraftan uç kısma kadar plastik hortum döşenir huninin geniş tarafına evinizde eskimiş elektrik süpürge motoru çekim tarafı ters takılarak huni in içine yerleştirilir.
Elektrik kısımları hunini ye şase etmeyecek şekilde monta sı tamamlanır, ister soğutucu ister sis olarak ,hatta dumanda kullanılır
Arka hortum su tankına dağlanır, sis inçe kalın atmak için huni ucu ,hadde aparatla inçe kalın ayarlanır .İster seralarda ister arı kovanlarda, ister bahçenizde ağaçlarda ,ahırlarda, kümeslerde ,çok rahat şekilde çok amaçlı kullanabilirsiniz.
Para bile kazana bilirsiniz. Malzeme şeffaf hortum ,elektrik süpürge motoru, huni şekilde bir parça.. Elektrik montaj bilimi. .Geriye kalan sizin başarınız.
ORGANİK SERA YAPIMI:
ORGANİK MANTARIN SERA DOĞAL ORTAMINDA YETİŞEN BİRKAÇ MANTAR
İSTİRİDYE MANTARLARI ÇADIR İSKELETİ MANTAR ÜRETİMİNDEN ZENGİN OLAN VARMI
SİZE BİR GERÇEK HİKAYE 2005
Mandacılık lik kelimesi bu işin çılık olduğunu rahatlıkla söyleye bilirim çünkü tam tamına 58.000 kaybettim sebepleri çok
Kaç üreticiyle de görüşsem aynı cevapları verdi iflasın eşindeyim dedi hatta bunu okuyan olursa aynı düşünceye katılır, burada karlı olan üreticiden alıp sıcak satış yapanlar kazanır, birde kom pos yapıp satanlar ,bir şevkle anlatılır, sonu hüsran la biter. ha bu işin sonu nasıl derseniz, çok iyi ,nedeni sorarsan tecrübe kazanırsın ben 58.000 tl ödeyerek bu tecrübeyi kazandım. bu parayı ödemeden önce bu işe girerken bu kadar tecrübem yoktu, neler mi öğrendim sorusuna cevap.
İTİMAT.. Kimseye itimat etmeyeceksin GÜVENMİYECEN.. Sen yap biz satarız bize üretici lazım derler……fosssss
PAZARLAMA….Pazarlamacı mal çıkasıya kadar seni sövüşler mal çıkınca arada bulasın, devamı malı satar, parası gelmez ,sattığı yer çok para kazanmak için yüksek fiyata satar satamadığı malı da iyede düşürttürür, sen debelleş sin için den .???WWW&????? etmeye devan edersin. saççi yolmaya…hiç boşuna debelenme her şeyi orda bırak kenara çekil sakinleş…
KREDİ,FAİZ,BANKA…Filaslar sana güvenerek, gayri menkulleri ne para verir ,günü gelir kara karaaaaaaaaa düşünür iki elini kafanı mengene gibi sıkarsın…
PES ETME …Otur düşün nerde neyi yaptın 180 derece dönüş yap işte o zaman kazan maya başlarsın..
BIKMA. İTİMAT ETME, GÜVENME ,PAZARLAMA DÜŞÜNME, HELE , HELE FAİZE GİRME
TEK YAPACAĞİN…Şey pazarlamayı kendin yap ,etraf ta mantar yapanlardan toplayarak ucuz ver peşin ver.. ŞİRKET ADINA .Barkot çıkar tarımdan işletme no su al ve paketle yüksek düşün ve yükseğe tırman işte kazanan olursun…
Hele ,hele komposu ya kendin yap yada güven kalitesi iste…veremiyorsa. .mal çıkınca ödeme garantisi yap…
SADEÇE HATIRLATMA…
KOMPOST
30 TON (100m2 için)
KULUÇKA
24 Derece sıcaklıkta 21 gün
PİN OLUŞUMU
16 Derece sıcaklıkta 7 gün
7 Gün sonrası 18 derece sabit tutun
HASAT
4 Flash %10 verim Toplamda ticari amaçlı %40 verim Kom post ölmez fakat verim azalacağı için kom postları gübre olarak değerlendirmek kom post maliyetini %50 azaltacağından ticari amaçlı bu yolun izlenmesi daha mantıklıdır.
Son silajlara doğru saman şerbeti sis leyin
İstiridye posaları nı atmayın kuyu açarak kaya tuzuyla silajlayım arpa küspesiyle büyük baş hayvanlarınıza sabah çorbası hazırlayın hem besiye çeker hem de sütte
Kültür mantar posası veya toprağını çiçek toprağı veya toprak kabartmada kullanabilirsiniz. Satar gelir edebilirsiniz.
İstiridye de mantar odasına ikinci sefer atacağınız da çok iyi dezenfekte edin emin olasıya kadar devam edin dezenfekte yapmayınca ilk sefer gibi vermez. Ve anlaşılmaz hastalık yapar yapacağınız işten nefret edersiniz. Mantar araştırmacı olmak lazım çok iyi iş pazarın küvetliyse başarı elde değil.
Onun için araştırmak ,araştırmak Danışa danışa dağları aşarsın .Ama danışmadan iş yaparsan olduğun yerde bocalarsın.
ÖNERİ OL ARAK BASİT ORGANİK ÇÖZÜM.
-Odalarda İlk atığınız atmosferi yakalayın
-Odalarda Vazelin yakın teneke içinde yanıcıdır dikkatli yakın
-Odalarda Üzerlik ,pelin, ardıç, tüsü yapın tüm larvaları öldürün
-Odalarda 5 gün kaya tuzları yerleştirin veya ozonlayım
-Odalarda 5 gün havalandırın 11 ci gün kullanın.
DEZENFEKTE EVLERE ODALAR VE SERALAR
Melaleuca alternifolia (Çay Ağacı) Distile Suyu 1 lt veya yağı 50 cc
Biberiye Distile Suyu 1 lt veya yağı 50 cc
Civanperçemi Distile Suyu 1 lt veya yağı 50cc
Deiyonize suyu 5 lt ile homojenlend irin yani calkalayın sisleme veya pompayla atın.
NOT..Deiyonize suyu tüm eczaneler de bulabilirsiniz.
İSTİRİDYE MANTARI
MANTARHANE KURULUMU
Malzemeler 100 m2 odalar için
Isı yalıtımlı mantar çadırı 7*14 m
O2 fanı(2) adet
Co2 fanı(2)adet
Sisle me (4) adet
Kom post ayakları (392 adet)
Işıklandırma (30) adet
İklimlendirme sistemi (Tasarruflu) (Kur’muş olduğumuz iklimlendirme sistemi 3 cadır için )
MALZEME
100 M2 YALITIMLI MANTAR ÇADIRI :
O2 fanı(2) adet :
Co2 fanı(2)adet :
Sis leme (4) adet :
Komposto ayakları (392 adet):
Işıklandırma (30) adet :
İklimlendirme Tek çadır için 50000 btu klima
İklimlendirme 3 çadır için 120000 btu kanallı
İşçilik : İklimlendirmede bölgeye göre farklı yöntemler ,örneğin ısıtma sistemi olarak kat kaloriferi kullanılabilir. kanallı klimanın avantajı enerji tasarrufu sağlar. isteğe bağlı olarak bölgenin durumuna göre jeneratör veya güneş paneli ve rüzgar türbini konabilir.
SİNEK BÖCEK KOVUCU SU BAZLIDA YAPARSANIZ-SERALARA VE ODALAR
Maydanoz ardıç ceviz yaprağı acı ağaç bit otu karanfil ebe gömeci kâfur lavanta pelin otu (tütsü ve buğusu) evdeki haşeratları yok eder (hepsi birlikte ) tüm mikropları öldürür.
Solucan otu yarpuz pelin otu fesleğen ceviz yaprağı lavanta sedir ağacı (bu tertipler eve kolları sürüldüğünde bir sinek bile gelmez.
SERA KONTROL MERKEZİNDEN GÖRÜNTÜLER..PORTATİF SERA YAPIMI FİDE ,SEBZE ,KURUTMA, MANTAR
Sera ortamı, tohumun çimlenmesi ve fidenin gelişmesi için en iyi sıcaklık ve nem şartlarını sağlar. Bu nedenle tohumdan fide üretimde sera ortamı özellikle tercih e-dilmelidir.
Pirii World tarafından geliştirilen ve Türkiye’de ilk defa ışık sisteminin kullanıldığı bu sistem gün ışığında lab(fotosentez) sistemidir.
Özellikle karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bitkilerin kış aylarında ihtiyacı olan ısı ve ışığın karşılanması çok önemlidir.
Fideler de tüm bitkiler gibi ısı ışık ve nemin temininde maliyeti düşürmek için kurulan bir sera sistemidir.
Sera kontrol ünitesi, seranızı ısı, ışık, nem ve sulama açısından tamamen dijital olarak kontrol eder.
Aydınlatma olarak yeni teknoloji olan led teknolojisi kullanılmaktadır. Aydınlatmanızı istenilen zamanda 30 dk’da güneş doğar gibi yavaş yavaş aydınlanarak gün doğumunu si mü le eder.
Yine sizin istediğiniz zaman da yavaş yavaş kapanarak dün batımını da taklit eder. Böylece yetiştirilen fidelerin strese girmesi engellenir.
Ünite seradaki havayı nem ve Sıcaklık açısından da kontrol eder, gerektiğinde bu iş için üniteye bağlayacağınız nemlendirme ve ısıtma sistemini açıp kapayarak içerdeki havanın sabit kalmasını sağlar.
Sulama için üniteden günde kaç dakika sulama yapılacaksa bu ayarlanır her gün ayarlanan süre kadar damla sulama yapılması sağlanır.
Sera kontrol ünitesi siz orada olsanız da, olmasanız da bu görevleri yerine getirerek sağlıklı fideleri sizin yetiştirmenize yardımcı olacak bir ünitedir. Teknolojiyle ekran sera takibi yapılabilir
Kendinizde yapa bilirsiniz çift camlı veya ose be den malzemelerden yaralanırsınız çift camin için den gün ışık lefleri kullanın fotosentez yapacağından ektiğiniz sebzeler daha sağlıklı ve organik yetişecektir. Aramak isterse niz arayabilirsiniz ve bilgi edinebilirsiniz. Çift camda dikmeleri çam kullanın
Hobi olarak evinizde bahçeniz de çift camlı, obeseli , profilden organik seralar yapabilirsiniz ister fide ,ister sebze ,ister kültür mantar ,isterseniz istiridye mantar yetiştirebilir ,gelir bile sağlayabilirsiniz.
Mantar, siles ,karabuğday ,melisa, çörekotu ,lavanta Lahana Kereviz pirasa Enginar Borokoli
ENGİNAR LAHANA KEREVİZ PIRASA BROKOLİ
Kışı enginar köklerinde, larva halinde geçirir. Kök boğazı ve köke yakın yerlere bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar taze sürgün, çatlak ve memeciklerden bitkiye girerek beslenmeye başlar.
Larvalar, enginar kökleri içinde galeri açarak beslenir. İçinde bulundukları gözün kurumasına ve köklerin içinin oyularak çürümesine neden olur. İçi oyulan, gözleri körelen bitki kökü, bir süre sonra çürür. Böylece 8 10 yıl ürün vermesi gereken bitki 5-6 yılda kurur. Kuruyan bitkilerin yerine yenisinin dikilip bunların ürün vermesi ise 2-3 yılda gerçekleşir. Böylece tarlada 5 7 yıllık bir ürün kaybı meydana gelir.
Kültürel önlem olarak yaz sonunda ayırma ve boğaz doldurma işlemleri yapılırken kesilen köklerde larva bulunduğunda bu kökler yakılarak yok edilmelidir. Bu tarladan çelik alıp başka tarlaya dikilmemelidir.
Kimyasal mücadelede; ağustos ayı içinde veya eylül başında bitkilerin sulanıp uyandırma işlemi yapıldıktan sonra bitkide uyanma ve öz su sirkülasyonu başladığı zaman birinci ilaçlama, bundan 15 gün sonra ikinci ilaçlama yapılır.
Enginar yaprak böceğinin erginleri, enginar yaprakları ve tomurcukları üzerinde beslenir. Yaprakların üst yüzünü alt epidermisi bırakarak yerler ve yaprağı delik deşik yapar. Larvalar, yaprağın etli dokusunda beslenir ve galeri oluşturarak zarar oluşturur. Ege Bölgesindeki enginar yetiştirilen yörelerde bulunur.
Kültürel önlem olarak bulaşık yaprak ve bitki artıklarının temizlenerek tarladan uzaklaştırılması gerekir.
Hastalık, tarlada enginarların baş bağlamaya başladığı dönemde yağmur, soğuk ve dolu gibi iklim olaylarından sonra görülür. Başlangıçta enginar çiçek goncasındaki yaprak kısmının siyahlaşıp çürümesi şeklinde kendini belli eder. Hastalıklı goncaların gelişmesi, sağlamlara oranla yavaşladığından küçükbaş oluşumu meydana gelir. Nemli periyot süresince hastalık goncalardan gövdeye ve hatta yapraklara geçerek tüm bitkiyi hastalandırabilir.
Kültürel mücadele çok duyarlı olan “Sakız” çeşidi yerine daha dayanıklı olan Bayrampaşa çeşidinin üretimi yapılmalıdır. Enginarların erken uyandırılmasından kaçınılmalıdır. Bulaşık tarlalarda üretimden vazgeçilmelidir.
Kök çürüklüğü fide devresinde görülen bir hastalıktır ancak çıkıştan önce de zarar meydana gelebilir. Fidelik devresinde fidelerin toprakla temas eden kök boğazlarından yattıkları görülür. Gerek çıkış öncesi, gerek çıkış sonrası meydana gelen ölümler sonucu fidelikte ocaklar halinde boşluklar meydana gelir. Hastalık yurdumuzda fide üretilen bütün alanlara yayılmış durumdadır.
Enginar fidelerinde kök çürüklüğü (çökerten) için alınabilecek kültürel önlemler şunlardır:
Zarar görülen fideliklerin harç toprağı boşaltılıp içerisi temizlendikten sonra yeniden fidelik toprağı hazırlanıp konmalı,
Tohum ekimi sık yapılmamalı,
Hastalıklı fideler ayıklanmalı,
Fideler uygun hava koşullarında açılıp sık sık havalandırılmalı,
Fazla sulamadan kaçınılmalı,
Gereksiz yere fazla azotlu gübre verilmemeli,
Erken ekim yapmaktan kaçınılmalı,
Fidelikler bol güneş alan, soğuk rüzgârları tutmayan yerlerde kurulmalıdır.
Enginar fidelerinde kök çürüklüğü (çökerten) için kimyasal mücadele de ise ilaçlamalar, tohum ilaçlaması, toprak ilaçlaması ( ekimden önce, ekimden sonra) ve fidelerin toprak yüzüne çıkışından sonra yapılabilir.
Kök ve kök boğazında ıslak çürümeler ve gelişmiş bitkilerde yaprak ve sürgünlerinde solgunluk şeklinde kendini gösterir. Özellikle nemli ortamlar genç fidelerin tamamen çürümesine neden olur. Gelişmiş bitkilerde belirtiler önce kök boğazı ve toprağa yakın olan alt yapraklarda ortaya çıkar.
Enginar beyaz çürüklük hastalığı için kültürel önlemler:
Hasattan sonra bitki artıkları yok edilmeli,
Çok bulaşık olan alanlarda en az 5 yıllık ekim nöbeti uygulanmalı,
Sık ekimden kaçınmalıdır.
Enginar beyaz çürüklük hastalığı için kimyasal mücadelede toprak ilaçlaması, ekimden 5-6 gün önce nemli tarla toprağına serpilir ve tırmıkla karıştırılır. Yeşil aksam ilaçlamalarında ise fideler şaşırtıldıktan 20 gün sonra ilk ilaçlama yapılır ve 10 gün aralıklarla bir ilaçlama daha yapılır. Eğer hastalık görülmüyorsa ilaçlama durdurulmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında l hafta olmalıdır.
Toprak ilaçlaması ekimden 5-6 gün önce uygulanmalıdır. Yeşil aksam ilaçlamasına ise fidelerin şaşırtılmasından 20 gün sonra başlanır ve 10 gün arayla sürdürülmelidir.
Gövde ve meyve enfeksiyonları yapar. Önce toplu iğne başı kadar küçük olan lezyonlar, epidermis altında gelişerek genişler ve dokulara yayılır. Epidermis çatlar ve konukçunun su kaybına neden olur. Gövde ve meyve sapı lezyonları meyve dökümüne neden olabilir.
Enginar Kurşun küf hastalığı için kültürel önlemler:
Bitkiler arasında hava akımının olabilmesi için sık dikimden kaçınılmalı,
Hastalıktan zarar görmüş bitkiler sökülerek imha edilmeli,
Dengeli gübreleme ve iyi bakım yapılarak bitkilerin sağlıklı gelişmeleri sağlanmalı,
Hasattan sonra bütün bitki artıkları toplanarak yakılmalıdır.
Enginar Kurşun küf hastalığı için kimyasal mücadelede ilaçlamalar 10 gün arayla yapılmalı, son ilaçlama ile hasat arasında 15 gün olmalıdır. Çevrede hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde veya bitkiler çiçeklenme devresinde iken başlanır.
Enginar üretiminde gübreleme işlemi iki farklı dönemde yapılır. Çok yıllık sebze olması nedeniyle plantasyon kurulmadan önce yapılacak ilk gübreleme çok önemlidir. İkinci dönem ise bitki gelişim döneminde yapılan gübreleme işlemidir.
Enginar plantasyonu tesis edilmeden önce toprak derin işlenir. Daha sonra dekara 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilerek toprağın 30-40 cm derinliğine karıştırılır.
Ayrıca çiftlik gübresine ilave olarak tesisten önce dekara 15-20 kg azotlu, 30-40 kg fosforlu ve 15-20 kg potasyumlu gübre verilmelidir. Bu temel gübrelemeden sonra enginar plantasyonu kurulur.
Dikimden sonra bitki gelişim dönemlerinde ise gelişme durumu ve baş kalitesine göre organik ve mineral gübrelerle gübreleme yapılması gerekir. Toprak analizine bağlı olarak ortalama her yıl enginar plantasyonu için 15 kg/da N, 10 kg/da P2O5 ve 15 kg/da K2O kullanılması tavsiye edilir.
Fosfor ve potasyumlu gübreler bir defada uyandırma suyundan sonra verilir. Azotlu gübreler ise ilk uyandırma suyu, baş oluşum dönemi ve hasat döneminde olmak üzere üç farklı dönemde verilir.
Gübreler karıklara verilebildiği gibi ocaklara da verilebilir. Ocaklara sonbaharda 3-4 kg/ocak yanmış çiftlik gübresi verilmesi tavsiye edilir. Ayrıca yine ocak başına 6-10 g N, 5- 10 g P2O5 ve 10-15 g K2O gübrelemesi de önerilir. Bu yöntemde de azotlu gübrenin yine üç farklı dönemde verilmesi gerekir.
Enginar üretiminde uyandırma suyunun verilmesi ile birlikte gelişen yabancı otların temizliği büyük önem taşır. Sıra aralarında ve sıra üzerlerinde gelişen yabancı otlar çapalama veya küçük işleme aletleri ile temizlenir. Bitkilerin kök boğazları çapa ile açılarak temizlenir.
Sıra araları erken dönemde makine ile bitkiler büyüdükten sonra ise elle çapalanır. Yapılan çalışmalarda yabancı ot kontrolünün kimyasal kullanılarak yapıldığı belirtilmekte ise de ülkemizde bu konuda yapılmış yeterli çalışma yoktur. Herbisit kullanımında çok dikkatli olunmalı, bu konuda çalışma yapan araştırma kuruluşlarından yardım istenmelidir.
Enginar bitkisinde bunlardan başka yapılan diğer yardımcı kültürel işlemler ise şunlardır:
Enginar üretiminde ocak temizliği genellikle sonbaharda bir kez yapılır. Uyandırma suyu verildikten sonra toprak altı kök sistemindeki uyur gözlerden oluşan çok sayıdaki dip sürgününün temizlenerek seyreltilmesi gerekir. Sonbahar döneminde ocaklar açılarak toprak altı gövdesine ulaşılır ve gelişen dip sürgünlerinden en kuvvetli gelişen 2-3 tanesi bırakılarak diğerleri kesilip atılır.
Açılan ocağa birer kürek yanmış ahır gübresi verilir ve tekrar boğaz doldurması yapılır. Ocak temizliği gerekli olursa ilkbaharda ikinci bir kez daha yapılabilir. Tekrar ilkbaharda açılan ocaklardan çok sayıda gelişen dip sürgünlerinden zayıf gelişenler temizlenir. Mümkünse tekrar ahır gübresi verilir ve boğaz doldurulur.
İlkbaharda havaların iyice ısınması ve sıcaklığın 25°C üzerine çıkmasından sonra enginar başları kartlaşarak tüketim değerini kaybeder. Bu dönemden sonra plantasyonun suyu kesilir ve bitkiler kurumaya bırakılır. Bitkiler üzerinde gelişen başlar çiçeklenir, tohum oluşturur ve bitkiler kurumaya bırakılır. Ege Bölgesinde bu olay genellikle temmuz ayı ortalarına rastlar. Bu dönemde kuruyan bitkilerin toprak üstü aksamları keskin çapa balta veya orak yardımıyla kesilir. Bu kesim işlemi sırasında bitkinin artıkları tırmıklanarak temizlenir. Uyandırma suyu verilinceye kadar plantasyonda başka bir işlem yapılmaz.
Ege ve Akdeniz Bölgelerindeki enginar üretiminde erkencilik çok önemlidir. Özellikle İzmir, Çeşme, Karaburun ve Gümüldür bölgelerinde yapılan Sakız enginarı üretiminde erkenci ürün pazarda büyük fiyatlar ile alıcı bulur. Yapılan araştırmalarda, bitkilere püskürtülen GA’nın bitkilerdeki apikal dormansiyi ortadan kaldırarak baş oluşumunu teşvik ettiği belirtilmiştir. Böylece erkenci verim miktarının da arttığı ileri sürülür. Enginar üretiminde kullanılan GA uygulamasının uyandırma suyu ile birlikte uygulanınca erkenci üretim üzerine olumlu etki yaptığı belirlenmiştir.
Ege Bölgesi koşullarında Sakız enginar çeşidinde iki farklı dönemde (eylül başı ve sonunda) 30 ppm GA uygulamasının başarılı sonuç verdiği belirlenmiştir. Ancak GA uygulaması ve uyandırma suyunun erkenciliği artırması yanında çok erken elde edilen ürünlerde yöresel olarak davrit olarak adlandırılan baş (gelişmesi yarım kalmış, dumura uğramış şekilsiz baş) oluşumunun arttığı belirlenmiştir.
Erkencilik sağlamak amacıyla kullanılan GA’nın uygulama dozu ve uygulama zamanı ile birlikte üretim yerinin ekolojisi ve çeşit yetiştiricilikte başarıyı etkiler. Optimum uygulama dozu 150-200 mg/l arasında değişir. Bitki başına ise 5-10 mg GA pülverize edilmelidir.
Uygulama zamanı ise iklim koşullarına göre değişmekle birlikte genel olarak hasattan 6-8 hafta öncedir. Hasat tarihi belirlenerek GA bundan 6-8 hafta öncesinde bitkilere pülverize edilir. Özellikle kışı soğuk geçen bölgelerde ürünün soğuklardan zarar görmesini önlemek amacıyla kış soğukları başlamadan önce hasat yapılabilmesi için bu bölgelerde GA uygulaması büyük önem taşır.
Yeni tesis edilen bir enginar plantasyonunda genelde ikinci yılda optimum verim başlar. Ancak köklendirilmiş pinç kullanılarak yapılan plantasyonlarda ise ilk yılda büyük oranlarda verim alınabilir. Nitekim yapılan bir çalışmada köklenmiş dip sürgünlerinin dikiminden önce yapılan tepe alımı sonunda her bitkiden 2-3 adet sürgünün gelmesi sağlanarak ilk yıl içinde erkencilikten herhangi bir kayıp olmaksızın ürün miktarında önemli artış elde edilmiştir.
Enginar plantasyonu üçüncü yıldan sonra maksimum verime ulaşır ve 10-12 yıla kadar maksimum verimde kalır. Bundan sonra ise verimde önemli düşüşler meydana gelir. Bu nedenle 10-12 yıl sonra plantasyonun yenilenmesi önerilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda özellikle yaprak ve baş şeklinde önemli değişimler gösteren çeşitlerde plantasyon yaşının artması ile değişim oranının da arttığı ve verim ile kalitede önemli kayıplar meydana geldiği için 2-3 yılda bir plantasyonun yenilenmesi gerektiği önerilmektedir.
Plantasyon,ne demek Ticari ve sanayi amaçla büyük ölçekle bitki üretimi için kullanılan tarımsal alan ve işletme.
Özellikle kahve, kauçuk, kakao, şeker kamışı, pamuk, sisal gibi ürünler plantasyonlarda yetiştirilir.
Lahana
Lahana, organik madde açısından zengin, drenajı iyi olan topraklarda yetişen bir bitkidir. Aynı zamanda güneşli bir yere de ihtiyaç vardır. Tohumların ekim veya genç fidelerin dikim işlemi yapılmadan önce uygun bir toprak hazırlığının yapılması şarttır. Tecrübeli çiftçiler, dikim veya ekim işleminden önce toprağı sürmenin ve organik gübre veya yanmış gübre ile gübreleme uygulamanın faydalı olduğunu belirtmişlerdir.
Çoğunlukla lahana, pH değeri 6 ila 6,8 arasında değişen verimli toprakları tercih eder. Sürekli gelişen bitkilere sahip olmanın ve kaliteli verim elde etmenin en yaygın yolu toprağı sürekli nemli tutmaktır.
Yetiştiriciler ekim işleminden önce toprak analizi yapmalıdırlar. Rasyonel bir tarla hazırlığı planı oluşturmak için yerel ve lisanslı bir tarım uzmanına danışmanız önerilir.
Çoğunlukla, damlama sulama ve fertigasyon uygulanır (sulama sistemine enjekte edilen ve suda çözünen gübreler ile gübreleme).
Lahananın, yaprak üretmesi için yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır. Toprağın nemli olması ama ıslak olmaması önemlidir. Bitkiler aşırı suya dayanıklı değildir, dolayısıyla aşırı sulama yapmamaya dikkat etmeliyiz. Lahananın, düzgün gelişmesi, sağlam baş oluşturması ve yüksek kalitede yaprak üretmesi için düzenli olarak sulama yapmak gerekir.
Alanda lahana yetiştirirken, yağmurlama veya damlama sulama sistemleri kullanabiliriz. Toprağı sürekli nemli tutmak için çiftçiler zemine ince bir malç katmanı düzenleyebilirler
Lahana dona dayanıklı bir bitki olmasına rağmen, ilkbahar donlarından ciddi şekilde ve olumsuz yönde etkilenebilir. Zarar görmüş bitkiler gelişmemiş başlar, düşük kaliteli yapraklar ve genellikle düşük kalitede ve miktarda ürün verecektirler. Ne zaman hasat etmek istediğimize bağlı olarak, uygun zamanda lahana tohumları ekmeye odaklanmalıyız. Çiftçiler ilkbahar ortası gibi ilk yaz lahanasını ekerler. Daha sonra, ilkbahar sonlarında sonbahar-kış çeşitlerini ekerler. Son olarak, bahar lahanası yazın son günlerinde ekilir ve çiftçiler ikinci yıl hasat ederler.
Lahana tohumlarımızı, ilkbaharın don döneminden 6 ila 8 hafta önce kapalı alana veya saksılara ekebiliriz. Çoğu durumda, lahana yetiştirmek için uygun sıcaklık 12-23 ° C derecedir. Bitkilerimiz 3-4 yaprak geliştirinceye kadar düzenli olarak sulama yapmamız gerekir. Bitkiler ekim işleminden 18-38 gün sonra dikime hazırdırlar. Bitkiler 3 yaprak geliştirdiklerinde ve 10-13 cm boyunda olduklarında, onları tercih edilen bir yere dikebiliriz. Deneyimli çiftçiler, bitkinin yoğun güneş ışığına maruz kalmasını önlemek için genellikle bulutlu bir günde lahananın dikim işlemini yaptıklarını belirtmişlerdir. Hangi yetiştirme yöntemlerini uyguladığımızın önemi olmadan, her zaman düzenli sulama gerekir. Daha önce de belirtildiği gibi, toprağı nemli tutmak, iyi gelişmiş ve sağlıklı bitkilerin anahtarıdır.
İyi bir büyüme sağlamak ve verimi en üst seviyeye çıkarabilmek için çiftçiler aşağıdaki faktörleri inceleyebilirler.
Tohumluk miktarı: hektar başına 250-400g tohum.
Hektar başına bitki sayısı: 20000-40000 bitki.
1 hektar = 10.000 metrekare.
Bitkiler arasındaki mesafe normalde 40-70 cm olmalıdır. Sıralar arasındaki mesafe normalde 60-90 cm olmalıdır. Unutmayın ki bu rakamlar, lahana başlarında istenen boyuta bağlı olarak değişmektedirler. Bitkiler birbirine ne kadar yakın olursalar, ürettikleri başta o kadar küçük olur.
Çoğu zaman, lahana bitkileri olgunlaştığında sulama işlemini azaltmak faydalı olur. Aşırı sulama, lahananın hızla büyümesine ve devamında başlarda yarılmaya neden olduğu bildirilmiştir.
Çiftçiler, gelişen ve sağlıklı bitkiler yetiştirmek için uygun bir plan yapmalıdırlar, bu planı yapabilmek için yerel lisanslı ziraat mühendisine danışarak tavsiye alabilirler.
Herhangi bir gübre uygulamasından önce toprak analizi yapmak çok önemlidir. En güvenli yol, toprağın besin profilini bilmektir. Lahananın büyüyebilmesi, maksimum büyüme sağlamak ve verimi en üst seviyeye çıkarmak için organik maddece zengin olan topraklara ihtiyaç vardır.
Bazı lahana yetiştiricileri, ekim işleminden iki hafta önce iyi yanmış bir gübre uygular ve toprağı sürerler. Ayrıca, genç fidelerin dikim işleminden iki veya üç hafta sonra gübreleme uyguladıklarını bildirmişlerdir. Herhangi bir gübre uygulamasından önce lahana bitkilerinin boyca gelişmiş olmaları önemlidir.
Çoğunlukla, damlama sulama ve fertigasyon uygulanır (sulama sistemine enjekte edilen ve suda çözünen gübreler ile gübreleme). Alternatif olarak, topraktan gübreleme uygulanır. Genel olarak, deneyimli çiftçiler, granül formunda azot (N), potasyum (K) ve fosfor (P) gibi temel besinler içeren ve iyi dengelenmiş gübre önerirler. Bu gübreleri N-P-K 10-10-10 veya 10-3-3 şeklinde uygulayabiliriz. Granül formundaki gübreler toprak yüzeyine serpilir ve bu işlemin devamında sulama uygulayabiliriz. Granüllerin genç bitkilerle temas etmemeleri çok önemlidir, çünkü bitkileri yakma riski vardır.
Ancak, bunlar genel olarak uygulanan kalıplardır ve kendi araştırmanızı yapmadığınız sürece bunları takip etmeniz önerilmez. Çünkü her alan farklıdır ve dolayısıyla farklı ihtiyaçları vardır. Toprak analizi yaptıktan sonra lisanslı bir tarım uzmanına danışmanız tavsiye edilir.
Yetişme mevsimi boyunca, lahana çeşitli zararlılara ve hastalıklara karşı hassastır. Çok fazla haşere çeken bir bitkidir. Bitkilerin düşmanlarını tanımak ve onları kontrol edebilmek için çevre dostu bir yaklaşım oluşturmak gerekir. Lahana zararlılarının ve hastalıklarının uygun şekilde kontrol edilmeleri için yerel lisanslı bir tarım uzmanına danışabilirsiniz. En yaygın lahana zararlıları ve hastalıkları aşağıda belirtilmiştir.
Zararlılar
Küçük veya Büyük Lahana Beyaz Sineği. Bu böcekler yumurtalarını lahana yapraklarının alt kısmına bırakırlar. Larvaları ortaya çıktığında yapraklarla beslenirler.
Yaprak bitleri. Lahana yaprak bitlerinin rengi gri-yeşildir ve kolayca tespit edilemezler. Genelde yapraklarla beslenirler.
Güvercinler. Güvercinler ve diğer küçük kuşlar, bitkilerin yanına uçmayı ve genç bitkilerle beslenmek için onlara saldırmayı severler.
Hastalıklar
Alternaria yaprak lekesi. Alternaria türlerinin neden olduğu bir fungal hastalıktır. Fidelerin ve eski bitkilerin köklerinde koyu lekeler ve yapraklarında kahverengi lekeler oluşur. Hemen müdahale edilmezse, virüslü yapraklar sararır ve devamında dökülürler.
Siyah damar çürüklüğü. Xanthomonas campestris’in neden olduğu bakteriyel bir hastalıktır. Bitkinin yüzeysel kısımlarını enfekte eder.
Mildiyö. Bu hastalığa Peronospora parasitica neden olur ve yaşlı yapraklarda nekrotik lekeler oluşur.
Zararlılar ve Hastalıklar ile Mücadele
Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele etmenin en iyi yolu müdahaleden önce önlem almaktır. Lahana yetiştiricileri, aşağıda belirtilenleri dikkate almalıdırlar.
Sertifikalı tohum kullanımı gerekir.
Yerel hastalıklara dayanıklı çeşit ve melezlerin kullanımı gerekir.
Bitkilerimizi kaplayacak şekilde fileler yerleştirmek, lahanayı bazı zararlının saldırısından koruyabilir.
Aşırı gübre uygulamasından kaçının.
Tel örgü, lahana bitkilerini güvercin saldırılarına karşı koruyabilir.
Tırtıl ve larvaları elle sıkmak ve bunları bitkilerden dikkatlice çıkarmak bazı durumlar için çözüm olabilir.
Alternaria yaprak lekesi hastalığını önlemek için, hasattan sonra tarlada kalan kalıntıların toplanması ve tarladan uzaklaştırılması önerilir.
Ekim nöbeti, zararlıları ve hastalıkları doğal yöntemle kontrol etmek için uygulanabilir.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır. Bazı geççi çeşitler dikim işleminden yaklaşık 95-105 gün sonra olgunlaşır. Lahana bitkilerimizi hasat edeceğimiz zaman bitkinin çeşidine bağlıdır. Sıkı, sert bir baş oluşturduktan sonra birkaç hafta daha tarlada kalması gereken bazı lahana çeşitleride vardır. Bunun aksine, bazı çeşitlerin olgunluğa ulaştıktan hemen sonra hasat edilmesi gerekir.
Lahana Hasadı ile ilgili önemli bilgiler şunlardır:
Hasat, lahana tam boyuna ulaştığında yapılmalıdır.
Lahana, başı sert ve tam olarak oluştuğu zaman hasada hazırdır.
Lahana başının sıkılığını düzenli aralıklarda kontrol etmeliyiz. 12 cm boyutuna ulaştığında, sıkılığını test etmek için başı sıkabiliriz.
Lahana başlarının yarılmaya başladığını fark edersek, gecikmeden hasat etmeliyiz.
Lahanayı, baş tabanından keskin bir bıçakla kesebiliriz.
Büyük ticari lahana tarlalarında, traktörlere monte otomatik makinelerle hasat yapılır. Bu makineler, bitkileri platform kullanarak topraktan çıkarır. Böylece, bitki tamamen imha edilir. Toprak, taş ve lahanalar, lahanaların sonunda yabancı maddelerden temizleneceği bir ağın üzerine aktarılır.
Hasattan sonra, lahanaların gölge bir yerde muhafaza edilmesi gerekir.
Çoğu durumda, lahanayı depolamak için uygun sıcaklık 0-4 ° C derecedir. Genel bir kural olarak, yaklaşık % 95 nem oranına sahip olan soğuk ve nemli bir yere ihtiyaç vardır.
Ortalama olarak hektar başına lahana verimi 30-70 tondur. (1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekare olduğunu unutmayın).
Çiftçilerin hektar başına 80 ton verim bildirmiş oldukları durumlarda vardır. Tabii ki, bu kadar yüksek verim birkaç yıl boyunca yapılan uygulamalar ile deneyimli çiftçilerin elde edebileceği bir verimdir.
Kereviz
Dekara 4000-6000 fide dikilir. Sap kerevizlerin üretim şekli kök kerevizlerin üretim şeklinden farklı değildir. Sadece dikim sıklığı ve yaprak saplarının ağartılması için yapılan işlemler farklıdır. Sap kerevizleri dikine büyüdüğü için sıra arsı 40-50 cm, sıra üzeri 25-30 cm olacak şekilde dikilirler.
Kereviz fidesinin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz.Fide dikimlerinde sıralar üzerinde çift dikim yapmanız uzun vadede size hem sulama ve hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.
Kereviz bitkisi ılık ve serin iklimleri sever. Nemli deniz kıyılarında ve kuvvetli topraklarda bol mahsul verir. soğuklara karşı oldukça dayanıklı olduğu halde sıcak ve kurak şartlardan hoşlanmaz.
Ekim ve dikim sürecinin ardından toprağın çatlamaması için çapalama ve sulama yapılır. Çapalama fideler ilk yaprak çıkarttıkları süreden itibaren 2-3 kez, sulama ise düzenli ve yeterli miktarda yapılmalıdır. Böylelikle yabancı otlar temizlenir, kerevizin büyümesi olumlu yönde etkilenir.
Yağış alan yerlerde kereviz yetiştiriciliği için fideler 50-60 cm sıra arası ve 30-40 cm sıra üzeri mesafe ile dikiliyor. Ancak dikim mesafeleri kereviz cinsine göre değiştirilebiliyor. Bitkinin yatay veya dikey gelişim sürecine bağlı olarak bu mesafeleri daha geniş almak mümkün.
Kereviz alırken saplarının diri ve yeşil olamamasına dikkat ediniz. Yanlara doğru ayrılmış kerevizlerden uzak durunuz. Taze ve sağlıklı kerevizin sapları sıkı olur ve yukarı doğru bakmaktadır. Yaprakları üzerinde sarı ya da kahverengi bulunan kerevizler hastalık geçirmiş kerevizlerdir.
Özellikle hafif bünyeli topraklarda kereviz yetiştiriciliği için dekara 3-4 ton kadar yanmış çiftlik gübresi veriliyor. Ayrıca dikimden önce 4:4:7 oranında azot, fosfor ve potasyum uygulanıyor. Daha sonra gelişime bağlı olarak birkaç ay içinde 4 kilogram daha saf azot gübresi vermek gerekli görülüyor
Kereviz tohumlarının iyi bir şekilde yetişmesi için nemli toprağa ihtiyacı vardır. Toprak kurumaya yakın sulama işlemini yapabilirsiniz. Aşırı sulamanıza gerek yoktur. Toprak nemli kalacak şekilde yapılan sulama ideal olanıdır.
Kereviz toprak istekleri açısından seçici bir bitki olmamakla birlikte derin bünyeli tınlı kumlu nitelikli toprakları sever ve buralarda iyi gelişir. Hafif bünyeli topraklarda yapılacak üretimlerde bitkinin düzenli gübreleme ve beslenmeleri sağlanmaktadır. Killi topraklarda yumrular küçük kalır.
Kereviz fidesinin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz.Fide dikimlerinde sıralar üzerinde çift dikim yapmanız uzun vadede size hem sulama ve hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.
Devam edecek