BİTKİLERİN HAZIRLANMASI TOZ HAP İNFUSYON SAKLI ŞİFA
BİTKİLER MADDELER YAPILIŞI HAZIRLANMASI TOZ HAP İNFUSYON DEKOKSİYON MERHEM TIBBI YAĞ KOKULU YAĞ TENTÜR HULASA
Bitkisel droglar ilaç olarak alınabilmek için uygun şekiller de hazırlanması lazım dir.9 kalemde ayrılması lazım ve hazırlanması önemlidir.
KÖK YAPRAK DAL HAZİRLANİŞ ŞEKLİSEKİLLERİ
TOZ.
Bitki paçalarının bir madeni havanda dövülmesi veya bir değirmende çekilmesi ile elde edilir. Parça büyüklüğü ne göre kaba orta inçe olmak üzere kısımlara ayrılır hap içine alınacak şekle getirilir. Tozların alınmasında kullanılacak olan en basit yol inçe tozun bir bardak kadar su içine dökülmesi ve karışımda
Homojenleşip içilmesi şekle getirilir. BU NA TOZ HALİ DENİR
HAP
İnçe toz halin deki drog bir yardımcı madde sıvı yardımı ile hap haline getirilmesi. Hapların ağırlıkları 1 ,1.5 gr olmalıdır. Daha büyük hapların alınması zor dur. Sıvı olarak bal, şeker şurubu şeker otu, nişasta leblebi unu ,Arap zamkı ,meyan balı tedavi etkisi ve vücuda zarar vermeyen maddeler seçilmelidir. Drog tozu uygun sıvı maddesi ile hamur haline sokularak hazırlamış olduğunuz hamur iki elin arasında ezilerek ve vurularak uygun uzunluk ta çubuk haline getirilir bıçak veya makasla parçalara bölünür .Hap haline getirilir .Bir birine yapışmaması için meyan kökü tozu talk tozu. Kullanılır. BUNADA HAP ŞEKLİ DENİR.
İNFUSYON
İNFUSYON.. Drogların ilaç olarak kullanılmasında en çok kullanılan bir hazırlanıştır. İndüksiyonu hazırlamak için ufalanmış nebat parçaları üzerine sıcak su dökülür karışım kapalı bir kapta sık sık karıştırılarak .
Çok hafif ateş üstünde 10 dakika tutulur ,soğuduktan sonra inçe bir tülbentten süzülür .Kullanılacak drog miktarı genellikle bir tutam dir kimileri ağır kimileri afif olduğun dan gr belirtilmez .Genellikle 50 gr 100 gr denir .Bu şekilde gösterilmiş tir. Yapılacak suya göre hazırlanır. İndüksiyonların hazırlanması için kolay olan diğer usul de anlatır sak daha iyi olacak Kaba toz haline getirilmiş üzerine kafi miktarda soğuk su konur karışım kaynayın caya kadar ısıtılır kaynamaya başlar başlamaz karışım ateşten çekilir. Soğuduktan sonra temiz pamukla veya tülbentle süzülür. İndüksiyonlar her defasında taze olarak hazırlanır. tatlandırıcı olarak şeker otu kullanılır, kaliteli bal, tonik olarak ta kullanılırsa sade olacak pansuman yapılır. BU HAZİRLANİŞA İNFUSYON DENİR.
DEKOKSİYO
DEKOKSİYON.. Diksiyon hazırlamak için ufalanmış kullanılacak kısımlar üzerine kafi miktara soğuk su konulur ve afif ateş üstünde sık sık karışılarak yârim saat ısıtılır ve sıcak iken inçe bir tülbentten süzülür. Diksiyon lar da kullanılacak droglar genellikle 100 gr su içimde 2,5 gr dir .Bununla birlikte her drog için kullanılacak droglar için su miktarları belirlenir. Dekoksiyonlar da indüksiyonlarda. Taze hazırlanması ve bekletilmemesi lazımdır. Tıbbi bitkilerin ilaç haline getirilmesinde en çok kullanılan yol infusyon veya dekoksiyon yollarıdır. Bu tip preparatların hazırlanması için yukarıdaki bitkiler tartı ve ölçümleri çok önem taşır
Ölçüm yok ise kısa örneklerle anlatılırsa kısa yolu. ŞUDUR. Çiçek inçe yaprakları veya uçucu yağ taşıyan bitkiler .Kaba toz edilmiş bitkiler bir çay kaşığı dolusu bir su bardağına içine konur ve üzerine kaynar su doldurulur üzeri kapatılır ve 5 dakika dinlenmeye bırakılır .Bu müddet sonunda pamukla süzülür. BU NADA DEKOKSİYON DENİR.
MERHEM
MERHEM. Katıyağ, sıvı yağ zeytin, badem yağı ,lanolin ,vazelin gibi sıvı yağlar ile yapılan ve dışarıdan kullanılan ilaç şekilleridir. Merhem hazırlamak için ,merhem içine konulacak mad veya maddeler önce den havanda toz edilir .Sonra az bir miktar sıvı yağ ile ezilir ve sonra maddesi katı sıvı maddesiyle ,lanolin vazelin azar azar etkili madde üzerine ilave edilir ve mikserle iyice karıştırılır merhemler kapalı kaplar da serin yerlerde muhafaza edilir merhemlere diğer adı pomat ismi verilir .BUNADA MERHEM YAPIMI DENİR.
TİBBİ YAĞ
TİP YAĞ.. Genellikle haricen kullanılan bir ilaç şeklidir 100 gr bitkiyle,100 gr zeytin yağ ı veya haşhaş yağı içinde bir müddet ğüneş te tutulması ve sonra bezden süzülmesi ile elde edilen yağa TİBBİ YAĞ DENİR.
KOKULU YAĞ
KOKULU YAĞ.. Kokulu çiçek veya bitki parçalarının 3,5 ğün zeytin yağda veya susam yağların içinde tutulması ve sonra süzülmesi ile elde edilen yağa 500 gr kuru veya taze çiçekleri 2000 gr için de normal ısıda 3,5 gün bırakılır güneş. Bu müddetin sonunda bezle süzülür Sıvı kısmına içine tekrar 500 gr çiçek konulur ve buda 3,5 gün sonrası süzülür .Bu şekilde hazırlanan yağlar küvetli kokuludur. BU NADA KOKULU YAĞ DENİR.
TENTÜR
TENTÜR.. Bitkisel parçalar su Alkor veya eter gibi çözücüler ile tüketilmesi ile elde edilen sıvı biçimi ,tentürleri hazırlamak için genellikle yöntemi budur kısım kurutulmuş ve toz edilmiş bitkiler miktarın 4 misli alkor ile bir şişe içinde sık sık çalkalamak 7 gün tutulur ve sonrası süzülür . Bekletme karanlık bir yerde ve normal sıcak ta yapılmalıdır. Etkisi küvetli olan bitki için Alkor hesaplanır. BUNUN ADINADA TENTÜR DENİR.
HULASA
HULASA…Bitkisel parçalar su ve Alkor veya eter gibi uçurulabilen çözücüler ile tüketilmesi sonucu elde edilen solüsyonun belirli bir orana kadar uçurulması ile elde edilen bitki parçaları. Bunlar kıvamında veya toz halin de parçalardır. BUNADA HULASE DENİR .